Novosti

Manjinski zastupnik

Стaриjи нa мeти прeвaрaнaтa

Угoвoри o дoживoтнoм и дoсмртнoм уздржaвaњу мoгу бити дoбaр нaчин oсигурaвaњa пoмoћи и скрби зa стaриje oсoбe, aкo oбje стрaнe имajу чaснe нaмjeрe. Нo криjу и брojнe oпaснoсти збoг зaкoнских нeдoрeчeнoсти, кaзaлa je Jeцкoв

Large manjinski zastupnik 1 %c4%87irilica

Rekordan je broj ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Dragana Jeckov, SDSS-ova saborska zastupnica, govorila je o zloupotrebi ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju na štetu starijih osoba. Navela je da ovakva vrsta ugovora može biti dobar način osiguravanja pomoći i skrbi za starije osobe, ako obje strane imaju časne namjere. No jednako tako, kazala je Jeckov, ugovori kriju brojne opasnosti zbog zakonskih nedorečenosti.

- Do toga dolazi jer starije osobe sklapaju ugovore bez dovoljne informiranosti i stručne podrške te na nagovor potencijalnog skrbnika. To su često prevaranti koji se ustvari samo žele domoći imovine. Tokom 2022. sklopljeno je ukupno 7.690 ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Kad se ovome doda još 7.535 ugovora iz 2021. godine, dolazimo do šokantne brojke od preko 15.220 ugovora za samo dvije godine. Prema jednom istraživanju, oko 63 posto starijih osoba se izjasnilo kako nisu bile upoznate sa svojim pravima prije nego što su dale potpise. Skoro 10.000 osoba potpisalo je ugovor čijih posljedica uopće nisu svjesni - objasnila je Jeckov.

Ona je rekla da je potrebno imati stalnu kampanju informiranja o rizicima sklapanja ovakvih ugovora, a da javni bilježnici i sudovi moraju biti zadnja brana prije potpisivanja. Jeckov smatra da se mora uvesti obavezno savjetovanje prije sklapanja ugovora. Jedno od mogućih rješenja je da se ugovori o uzdržavanju sklapaju na probni rok, uz nadzor socijalnih službi, predložila je zastupnica.

- Možemo osnovati registar koji bi bio dostupan nadležnim institucijama jer je važno ograničiti broj ugovora koji jedna osoba može sklopiti. Može se odrediti žurno raskidanje ugovora u sudskim postupcima kako se ne bismo doveli u situaciju da osobe pogođene posljedicama ugovora ne dočekaju sudski epilog. Mislim da je, ma koliko banalno bilo, potrebno promijeniti i nazive ovih ugovora kako bi jasnije bilo o kakvim se ugovorima radi. Zato još jednom pozivam struku i sve nadležne da napravimo iskorake jer ni sami ne znamo hoćemo li se sutra mi ili netko nama blizak naći u raljama ovakvih lešinarskih ugovora - poručila je Jeckov.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više