>

novosti logo

Kronika Kronika

Dušan Latas: Imamo bogat društveni život

Predsjednik VSNM-a Borova: Organizujemo brojna događanja jer imamo 17 udruženja građana

Koliko je po Vašem mišljenju opštinski VSNM Borova učinio u proteklim mandatima?

Borovsko veće je od svog konstituisanja pre 15 godina pokušalo da nađe aktivnosti koje bi kao savetodavni organ moglo ponuditi u prosvetnom, kulturnom i sportskom delu života srpske zajednice na području Opštine Borovo. Savetodavni deo rada jeste i svrha postojanja našeg Veća jer pratimo i dopisima supotpisujemo ono što traži opština Borovo. Borovo je veliko i živo prigradsko naselje Vukovara od 5.054 stanovnika po popisu iz 2011. godine. Deo smo Vukovara ali je svojevremeno, sudeći po odlukama o lokalnoj samoupravi, svima odgovaralo da to ne budemo. Organizujemo brojna događanja i bogat društveni život jer imamo 17 udruženja građana koja se bave kulturom i sportom. Nastojimo da ispunimo svoju ulogu u provođenju nastave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu; već nekoliko godina pokušavamo da registrujemo škole koje rade u opštinama oko Vukovara, a to su naglašavam - hrvatske škole u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku i ćirilici. Pokušavamo da prebacimo osnivačka prava škole na opštinu, a Vukovarsko-sremska županija to opstruira i oteže. Tu smo kao veće vrlo aktivni i nadamo se da će ljudi koji o tome odlučuju početi poštivati pozitivne propise u Hrvatskoj; dakle, ne tražimo ništa što nije u zakonu. Pridajemo veliku važnost obeležavanjima datuma iz lokalne istorije i pomenu žrtvama poslednjeg rata koji se svake godine održava 15. septembra. Pokušavamo da pokažemo pijetet našim sumeštanima koji su živeli i poginuli u Borovu. Te ljude nazivaju agresorima i oni su valjda jedini agresori koji su poginuli na svom kućnom pragu. Obeležavamo antifašističke praznike, sećamo se žrtava iz Drugog svetskog rata i na taj način pokušavamo da sačuvamo od zaborava sve pozitivne događaje koji su važni za istoriju Srba u Hrvatskoj. Obeležavajući stogodišnjicu kraja Velikog rata, veće je organizovalo predstavu o Milunki Savić i kviz ‘Srpkinje u Prvom svetskom ratu’ u kojem su učestvovali učenici osnovnih škola iz Borova i Trpinje.

Naravno, to nisu sve aktivnosti.

Tako je. Iako je naš godišnji proračun 35.000 kuna, ove godine ćemo za humanitarne akcije prikupiti više od 30.000 kuna - pomažemo deci, nastradalima u saobraćajnim nesrećama i obolelima od težih bolesti. Jedna od naših značajnih akcija je ‘Borovska razglednica’ u kojoj fotografi amateri i jedan profesionalni fotograf slikaju motive Borova. Kroz godine održavanja, stigli smo do dvadeset učesnika što je s obzirom na veličinu Borova vrlo velik broj. Na kraju godine, kad prođe naša slava, Sv. Nikola, naši sugrađani doniraju ukupno oko 5.000 kuna koje usmeravamo nekom detetu ili porodici s više dece, a jedne godine sredstva smo usmerili za obnovu naše crkve.

Što možete reći o radu VSNM-a Vukovarsko-sremske županije čiji ste sekretar?

Veće organizuje dve značajnije manifestacije: jedna od njih je Dečja olimpijada za decu predškolskog uzrasta koju podržava Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, odnosno Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Učesnici iz svih vrtića iz naše županije sastaju se u jednom od vrtića, svake godine na drugoj lokaciji da bi se deca i vaspitači upoznali. Na programu su stare dečje igre kao npr. graničar, a broj učesnika raste iz godine u godinu, iako generalno imamo mali budžet - tek 84.000 kuna. Zanimljivo, jedine obrazovne institucije koje su u Hrvatskoj definisane kao srpske su dečji vrtić Zlatokosa u Borovu, vrtić Liliput u Trpinji i vrtić Vukovar 2 Vukovaru, kao i Pravoslavna gimnazija u Zagrebu. Druga manifestacija su ‘Pesnici roda svoga’ gde je ove godine stavljen naglasak na završetak Prvog svetskog rata. Raspisali smo konkurs za dečje radove učenika završnih razreda 12 osnovnih škola. Na finalnu manifestaciju došli su pesnici iz Srbije.

Koliki je interes pripadnika srpske zajednice za aktivnosti opštinskog VSNM?

U opštini Borovo uvek postoji interes za sve manifestacije koje se održavaju, a i za putovanja uvek ima interesenata. Mlada populacija je malo teža kategorija za praćenje i učešće u aktivnostima, ali ni tu nemamo problem jer u samom Veću imamo nekoliko mladih ljudi. Naravno, mora se paziti na način pozivanja jer nije dovoljno objaviti neku najavu na Fejsbuku da se postigne dobar odaziv. Ali kadgod se nešto dešava, dvorana u Borovu ispunjena je do poslednjeg mesta.

1/1