Novosti

Kronika

Dug prema Baniji

Prigorci pomažu nastradalima u razornom zemljotresu i iz historijskih razloga: Banijski borci spasili su Prigorce od uništenja u Drugom svjetskom ratu, pa se sada odužuju njihovim potomcima

Large dostava paketa pomo%c4%87i

Pomoć Baniji iz Prigorja

Vojakovački Osijek kod Križevaca, jedno je od starih krajiških mjesta u kalničkom dijelu Prigorja koje se istaknulo u pružanju pomoći Baniji nakon što ju je nedavno pogodio razorni zemljotres. U kratkom vremenu, zahvaljujući ponajprije aktivistima mjesnog odbora i članovima manjinskih srpskih vijeća, mještani su prikupili brojne pakete pomoći te ih odvezli u više banijskih sela. Sve te aktivnosti bile su, naravno, motivirane humanošću i solidarnošću. Želja da se pomogne ljudima u nevolji, kako su mnogi Osječani pritom isticali, jednostavno je bilo jača od svega. Dio većinom starijih mještana, podsjeća da je to i određena povijesna obaveza prema Baniji.

Naime, tokom Drugog svjetskog rata mnogi partizanski borci sa Banije, a jedan od najpoznatijih bio je narodni heroj Nikola Demonja, pomogli su stanovnicima Vojakovačkog Osijeka i drugih prigorskih mjesta u borbi protiv fašizma. Upravo Demonja i dio Banijaca koji su ušli u sastav po drugi put osnovanog Kalničkog partizanskog odreda, spasili su tada Osječane od sigurnog uništenja. Te zasluge Banijaca nisu zaboravljene, a o njima je nešto više rekao Jovo Vitanović.

- Svakako ljudima treba pomoći jer to zaslužuju. Zadesila ih je velika nesreća, izgubili su mnogi imovinu, a dio, nažalost, i svoje živote. Moji susjedi, a ima nas svih vjera i nacija, svi su pomogli tom narodu tamo. Moram ponajprije zahvaliti mladima u mjestu. Oni su bili vrlo aktivni. Povijesno gledano, itekako smo imali razloga pomoći Banijcima. Oni su bili naši spasioci u Drugom svjetskom ratu. Borili su se za nas i druge krajeve. Pokojni otac koji je bio partizan, pričao mi je o Banijcima i njihovoj borbi na Kalniku. Narodni heroj Nikola Demonja bio je čak u to doba u našoj kući. S obzirom na sve, svima nama Osječanima ponos je i čast što možemo pomoći Baniji i svim ljudima - istaknuo je Jovo, jedan od starijih stanovnika Vojakovačkog Osijeka.

Mjesni odbor Vojakovački, kako se saznalo od njegovih pojedinih članova, u budućnosti će još nastaviti pružati pomoć na razne načine. Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Križevaca čiji su članovi i njihove porodice također učestvovali u donacijama paketa, od Grada Križevaca zatražio je nabavku agregata i druge opreme koja bi bila poslana u okolinu Gline i Petrinje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više