Novosti

Kronika

Укoричeнa трaдициja

Прeдстaвљeнa књигa ‘Нaрoднe нoшњe Kрижeвaчкoг пригoрja’: Вeлики дoпринoс нaстaнку књигe o крижeвaчкoм фoлклoру дao je брaчни пaр Mиклeнић из Вojaкoвaчкoг Oсиjeкa

Dxx0a5wcov21v7dzsw24yvadv7t

Knjiga sadrži brojne fotografije društvenih događaja

Kulturno-umjetničko društvo ‘Prigorje’ iz Križevaca obavijestilo je javnost o svojoj novoj knjizi pod naslovom ‘Narodne nošnje Križevačkog prigorja’. Članovi i članice KUD-a, koji su aktivno radili na izradi tog izdanja, posebno su se zahvalili Gradu Križevcima, njegovom turističkom informativnom centru i svim građanima na podršci.

‘Nakon dugo godina maštanja, snovi su se ostvarili. Napisana je knjiga o narodnim nošnjama križevačkog Prigorja i to s dva lokaliteta, Župe Glogovničke i sela Velikog Ravna. Riječima ne možemo opisati koliko smo ponosni što je bogata tradicija odijevanja križevačkog kraja, nakon dugo godina potiskivanja, napokon vidjelo svjetlo dana i što je prezentirana na najbolji mogući način’, poručeno je iz KUD-a ‘Prigorje’.

Veliki doprinos u nastanku tog izdanja dali su Branko i Bogdanka Miklenić, bračni par iz Vojakovačkog Osijeka koji iz sebe ima brojne folklorne nastupe. Kako ističu, posebno su ponosni što se oboje nalaze na naslovnoj strani knjige i što se osim njih, na slici vidi i dio njihova potkalničkog mjesta. Svojim redovnim angažmanom u KUD-u ‘Prigorje’ nastavljaju folklorašku tradiciju nekadašnjeg, prvog KUD-a ‘Seljačka kolo’ iz Vojakovačkog Osijeka

- KUD ‘Seljačko kolo’ djelovao je do Drugog svjetskog rata, a ranih 30-tih godina prošlog stoljeća osnovali su ga bračni par Dragan i Mileva Cetušić, poznate prigorske povijesne ličnosti - objašnjava Branko Miklenić.

- U križevačkom folkloru aktivni smo godinama. Sve je počelo 2011. godine kada smo supruga i ja otišli u penziju. Nastupat ćemo dok god nas služe zdravlje, ljubav i volja - govori on i dodaje da mu je jako drago što su supruga i on bili uključeni u izradu knjige koja sadrži brojne fotografije narodnih nošnji i društvenih događaja.

- Na jednoj slici je čak i originalna haljina koju smo dobili od pokojne Melanije Šuka, naše stare sumještanke - pohvalio se Branko Miklenić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više