Novosti

Kronika

"Лaзић" у Футoгу

Нa пeтнaeстoм фeстивaлу нaрoднe нoшњe, нaкитa и oглaвљa "Бисeрнa грaнa" у Футoгу кoд Нoвoг Сaдa спeциjaлни гoсти су били члaницe и члaнoви СKУД-a "Joвaн Лaзић" из Бeлoг Maнaстирa, пoд вoдствoм прeдсjeдницe др. Свeтлaнe Пeшић

Large 5

Baranjske ženske svečane ljetne nošnje

U tri dana, na prijelazu iz ovogodišnjeg septembra u oktobar, u Futogu kod Novog Sada održan je petnaesti festival narodne nošnje, nakita i oglavlja "Biserna grana", koji je jedinstven u Srbiji jer u fokus stavlja materijalno folklorno blago, s ciljem da ukaže na značaj očuvanja kulturnog nasljeđa. Drugog dana Festivala održan je koncert "Stade se biser zlatom nizati", na kome su nastupili KUD "Lipa" iz Semeljaca kod Đakova u Hrvatskoj, KUD "Sedmica" iz sremskih Ugrinovaca i domaći Ansambl narodnih igara i pesama (ANIP) KC "Mladost". Na programu su bile koreografije iz Slavonije i nekoliko regija Srbije. Trećeg, centralnog dana Festivala, u vrtu dvorca Kotek u Futogu, priređena je Revija narodnih nošnji, na kojoj su se predstavila društva i kolekcionari iz Aleksinca, Bačke Topole, Bogatića, Leskovca, Prokuplja, Sonte i Svrljiga te iz Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Sjeverne Makedonije.

Specijalni gosti Festivala bili su članice i članovi SKUD-a "Jovan Lazić" iz Belog Manastira, pod vodstvom predsjednice dr. Svetlane Pešić, koji su predstavili devet kompleta nošnji. Najveći broj prikazanih odjevnih predmeta vlasništvo je kolekcionara Jovana Vilića iz Bolmana, a dio originala i replika vlasništvo je SKUD-a. Vilić se kolekcionarstvom bavi više od 20 godina, a u svojoj zbirci, osim narodnih nošnji baranjskih Srba, ima i različite upotrebne predmete, kao i dijelove namještaja. Baranjci su prikazali ženske i muške ljetne i zimske svečane i radne nošnje te nošnju bogate djevojke.

- Posebno nam je bilo zadovoljstvo učestvovati na ovoj reviji jer su nošnje fotografisane i ulaze u knjigu sa radnim nazivom "Nošnje Srba", koja će obuhvatiti ne samo nošnje sa područja Srbije, već i srpske dijaspore. Baranjska srpska nošnja, sem nekoliko originala koji se nalaze u Etnografskom muzeju u Beogradu, nije do sada prikazana niti u jednoj zbirci narodnih nošnji pa je time naše zadovoljstvo veće – kaže predsjednica SKUD-a dr. Svetlana Pešić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više