Novosti

Kronika

Пригoрци у гoстимa

Сурaдњa и приjaтeљствo измeђу двa виjeћa српскe нaциoнaлнe мaњинe: Нaкoн пoсjeтe мaнaстиру у Дoњeм Будaчкoм, гoсти су рaзглeдaли знaмeнитoсти Kaрлoвцa

Eg8mx78t9s4e5vwnrfhwmg9djf3

Ispred manastira u Donjem Budačkom

U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Križevaca, prošle nedjelje održano je jednodnevno putovanje u Karlovac i Donji Budački. Na početku putovanja, više od 30 izletnika, zajedno s križevačkim vijećnicima, posjetilo je Manastir presvete bogorodice Trojeručice u Donjem Budačkom. Tom prigodom, Prigorci pravoslavne, ali i katoličke vjeroispovijesti, prisustvovali su svetoj liturgiji koju je vodio iguman Naum Milković. Nakon liturgije, nastavljeno je druženje u prostoru manastirske trpezarije, gdje je uz ponuđeno jelo i piće, Milković prisutne upoznao s historijom Manastira i mjesta Donji Budački, istaknuvši da su pravoslavni vjernici malobrojni ali aktivni, dok je manastir osnovan 2007. godine, proširen na nekoliko okolnih imanja i na njemu se sveštenstvo bavi gajenjem jelena lopatara.

Predsjednik VSNM-a Grada Križevaca Jovo Gojković se zahvalio na ljubaznošću i gostoprimstvu.

- Obišli smo manastir i želim poručiti da iduće godine, u još većem broju, to ponovo uradimo - kazao je Gojković. Drugi dio putovanja nastavljen je u Karlovcu. Zahvaljujući Milanu Lapčiću, predsjedniku SKD Prosvjeta pododbor Karlovac, tamo su Prigorci obišli niz povijesnih, kulturnih, prirodnih te crkvenih znamenitosti. Najviše utisaka izazvali su srednjovjekovni dvorac Dubovac u istoimenom karlovačkom dijelu grada te Aquatika - prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj. U službenom prostorijama Vijeća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije, Lapčić je goste upoznao s umjetničkim i kulturnim predmetima koji su tamo izloženi - primjercima kordunaške narodne nošnje, slikama poznatih srpskih ličnosti i knjigama razne tematike. Putovanje je završilo u ugodnoj šetnji uz obale rijeke Korane i ručkom.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više