Novosti

Društvo

Dvije ferate

Planinarska zajednica iznenađena je nedavnom odlukom o uklanjanju ferate "Dinaridi – Ošljak" u Parku prirode Dinara. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ocijenilo je da je skidanje metalnih sajli i klinova dugoročno pozitivno za očuvanje prirode, no strogo poštovanje procedure i zakonskih propisa izostaje na drugom lokalitetu, u paškoj uvali Slana

Large intrigator  anja

Planinari u Parku prirode Dinara (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Planinarska zajednica ostala je iznenađena nedavnom odlukom o uklanjanju ferate "Dinaridi – Ošljak" u Parku prirode Dinara. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ocijenilo je da je skidanje metalnih sajli i klinova dugoročno pozitivno za očuvanje prirode. Riječ je, izgleda, o malobrojnim proceduralnim propustima u godinama kada je ta konstrukcija od metalnih sajli zabodenih klinovima u stijene građena.

Gvozdeni put za rekreativce na Dinari označen je kao zona stroge zaštite pa je ministarstvo u nacrtu navelo kako se na tom dijelu mora osigurati mir. Ipak, strogo poštovanje procedure i zakonskih propisa izostaje na drugom lokalitetu. Nije poznato gdje su i što rade revne inspekcije kada je potrebno naložiti uklanjanje ferate u paškoj uvali Slana, mjestu ustaškog koncentracijskog logora.

Logorsko područje službeno se vodi kao memorijalna kulturno-povijesna cjelina, međutim lokacija nije zaštićena. Tamošnja turistička zajednica godinama mami posjetitelje da upoznaju Slanu, tu "uzbudljivu turističku destinaciju". Utrkom "Life on Mars" na toj lokaciji promovirano je ekstremno pješačenje i planinarenje. U potrazi za fantastičnim krajolikom turisti na Pagu prikupljaju uspomene za cijeli život tabajući po stazi koji su 1941. izgradili zatočenici logora. Većina njih o tome je neobaviještena. Spomen-ploča žrtvama Slane treći i zadnji put je uništena 2013. Na nekoliko metara od mjesta gdje je stajala informacija o ustaškim zlodjelima, započinje ferata za penjače koji odluče da će do rta Sušac stići preko mora i tako sebi otežati to zaista nadrealno iskustvo.

Ministarstvo kulture i medija tvrdi da put prolazi uz prostor nekadašnjeg logora, ali da ga ni u jednoj točci izravno ne zahvaća. Međutim, markacije su vidljive po cijeloj uvali, uključujući ostatke logorskih objekata. U protekle tri godine na zaštićenom lokalitetu utabana je nova staza za pješačenje, napravljena sistemom suhozida. Nalazi se u kotlini usred nekadašnjeg srpskog dijela logora.

Prvi ustaški logor smrti na području NDH otvoren je u junu 1941., a zatvoren u augustu iste godine. Za tri mjeseca pobijeno je najmanje 8.000 ljudi; žrtve su bacane more ili jame i nikad nisu ekshumirane.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više