Novosti

Društvo

Europski sud za ljudska prava osudio Hrvatsku zbog smrti Madine Hussiny

Još uvijek nije nastupila zastara za kazneni progon, tako da od Hrvatske očekujemo sankcioniranje direktnih počinitelja, ali i nadređenih po čijim su naredbama postupali, kaže Sara Kekuš iz CMS-a

Large rsz madina ivana peric

Strip 'Madina' Ene Jurov izložen prilikom obilježavanja treće obljetnice Madinine smrti na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu (foto Ivana Perić)

Hrvatska je u slučaju smrti šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine Hussiny prekršila niz odredbi Međunarodne konvencije o ljudskim pravima, uključujući i one o pravu na život i zabrani neočovječnog i ponižavajućeg postupanja, presudio je Europski sud za ljudska prava.

Sud je zaključio da je došlo do kršenja odredbe o zabrani nečovječnog i ponižavajućeg postupanja, kršenja članka o pravu na sigurnost i slobodu, kršenja članka o zabrani kolektivnog protjerivanja stranih državljana te članka o pravu na individualni zahtjev time što je obitelji, među ostalim, ograničavan pristup odvjetniku. Ustanovljeno je da je istraga o smrti Madine bila neučinkovita, da su djeca obitelji Hussiny tijekom policijskog zadržavanja trpjela loš tretman i da se odluke oko zadržavanja nisu rješavale temeljito.

Suci u Vijeću Europskog suda za ljudska prava donijeli su ovakvu odluku jednoglasno, a izdvojena mišljenja dalo je dvoje sudaca, među kojima je i sutkinja Ksenija Turković. Prema ovoj presudi, Hrvatska obitelji Hussiny mora platiti 40 tisuća eura odštete, te troškove suđenja od 16.700 eura.

"Ovo je satisfakcija nakon velike tragedije i teških povreda ljudskih prava obitelji Hussiny. Nadam se da će Hrvatska evaluirati svoje postupanje i postupiti u skladu s jasnim stavom Europskog suda da još nije zastupila zastara za kazneni progon odgovornih", izjavila je za N1 Sanja Bezbradica, odvjetnica obitelji.

- Ovom je presudom Europski sud za ljudska prava potvrdio da Hrvatska nezakonito protjeruje ljude. Nadamo se da će iz nje proizaći hitno zaustavljanje ovakvih nezakonitih praksi i omogućavanje pristupa sustavu azila onima kojima je zaštita potrebna. Još uvijek nije nastupila zastara za kazneni progon, tako da od Republike Hrvatske očekujemo sankcioniranje direktnih počinitelja, ali i nadređenih po čijim su naredbama postupali i koji su kasnije ta postupanja zataškavali - komentira presudu za Novosti Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije (CMS).

Podsjetimo, Madina Hussiny, šestogodišnja djevojčica porijeklom iz Afganistana, poginula je 21. studenog 2017. godine, tek nekoliko metara od hrvatske granice, nakon što je nju i njezinu obitelj hrvatska policija protjerala natrag prema Srbiji, uskrativši im pravo na zahtjev za azilom.

Madinina obitelj pravdu od hrvatskih institucija još uvijek nije dobila, jer nije bilo učinkovitih istraga i jer su dokazi poput snimki termovizijskih kamera misteriozno nestali. Nakon pokrenute tužbe od strane obitelji Hussiny, MUP je opstruirao mogućnost kaznenog progona svojih zaposlenika, vršio pritisak na aktiviste i odvjetnike, iznosio neutemeljene sumnje o vjerodostojnosti punomoći koju je Madinina obitelj dala odvjetnicima, na temelju tih sumnji provodio nečuvene izvide, i na sve moguće načine štitio zločin(ce) u svojim redovima.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više