Novosti

Politika

Božinović: Nasilje u Vukovaru nadilazi policijske ovlasti

Svi akteri političkog života u Vukovaru moraju se zapitati koji je njihov doprinos i što su oni napravili da se spuste tenzije i napuste predrasude koje vode prema tenzijama i konfliktima, odgovorio je Božinović na pitanje Dragane Jeckov o nasilju u tom gradu

Large jeckov

Dragana Jeckov, zastupnica SDSS-a (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Već prvo pitanje na aktualnom prijepodnevu Hrvatskog sabora, koje je postavila Dragana Jeckov (SDSS), izazvalo je salvu reakcija s desnice pa su tako stranka iz koje dolazi, Srbi općenito i ona osobno prozvani za zaštitu genocida i ratnih zločina, okupaciju trećine Hrvatske, pucnjavu iz automatskog oružja…

Jeckov je u svom pitanju upozorila na događaje u Vukovaru na pravoslavni Badnjak kada su pripadnici navijačke skupine Bad Blue Boys pretukli više 15-godišnjaka i to samo zato jer su čuli da je jedan od njih govorio ekavicu. Podsjećajući na nemili huliganizam, Jeckov je kazala da je nasilje rezultat nacionalne netrpeljivosti i upitala potpredsjednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića koje mjere kani poduzeti kako bi se zaustavilo nasilje na vukovarskim ulicama.

Osuđujući taj događaj, Božinović je kazao kako je policija među rijetkim institucijama koja ulaže napore u preventivne akcije u cijeloj Hrvatskoj, posebno na istoku Hrvatske. Također je istaknuo da je policija procesuirala sve počinitelje, ali i da je ovo pitanje koje nadilazi policijske ovlasti.

– Svi akteri političkog i javnog života u Vukovaru moraju se zapitati koji je njihov doprinos i što su oni napravili da se spuste tenzije i napuste predrasude koje vode prema tenzijama i konfliktima. Niti policija nije zadovoljna ukupnom situacijom, posebno jer nije jedini akter i djeluje preventivno – rekao je Božinović i pozvao povodom obljetnice mirne reintegracija iz 1998. godine da se preispita koncept odvojenog pohađanja nastave u tom gradu.

Zastupnica Jeckov odgovorila mu je da su predstavnici Srba niz puta upozoravali na slične probleme, ali da ih nitko nije želio čuti.

– Žalosno je da se ovakav događaj trebao zbiti da se i ostalima otvore oči i da se shvati da imamo problem koji se naprosto mora riješiti. Stop nasilju i stop mržnji – zaključila je Jeckov te pozvala Božinovića da ne govori o odvojenim školama, jer je to tema o kojoj se danas ne treba razgovarati i time vrijeđati roditelje koji su u subotu održali prosvjed protiv nasilja u Vukovaru.

Potom se javila Karolina Vidović Krišto (OiP) koja ju je optužila da je uvrijedila sve građane, bez obzira na nacionalnost, da SDSS promiče zaštitu genocida i ratnih zločina i sve tako tome slično. Odmah je dobila tri opomene zbog čega joj je zabranjeno govoriti u ponedjeljak.

Odgovorila joj je Dragana Jeckov i podsjetila da je SDSS dao svoj doprinos mirnoj reintegraciji o čemu Krišto, kako je kazala, očito ne želi znati ništa. Javio se i Stipe Mlinarić (DP) optužujući Jeckov za pucnjavu iz „vaših sela automatskim oružjem“ te da su zauzeli trećinu države i tome slično...

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više