Novosti

Društvo

Evakuirani na čekanju

Iako su od dolaska hrvatskih državljana iz Gaze prošla skoro tri mjeseca, četiri porodice s ukupno 23 člana i dalje su u lošem položaju: žive u neprimjerenom smještaju, nisu im ostvarena brojna prava te im nisu otpisani troškovi evakuacije

Large pxl 051123 105684983

Dolazak hrvatskih državljana iz Gaze, 5. novembra 2023. (foto Josip Mikačić/PIXSELL)

Iako su od dolaska hrvatskih državljana iz Gaze prošla skoro tri mjeseca, četiri porodice s ukupno 23 člana i dalje su u lošem položaju: žive u neprimjerenom smještaju, nisu im ostvarena brojna prava, a i pored obećanja, još im nisu otpisani troškovi evakuacije.

- Svi žive u privremenom smještaju. Jedna od dvije obitelji u Virovitici živi u kući svoje rodbine, osmeročlana obitelj s četvero maloljetne djece živi u staroj kući u Vukovaru koju su na korištenje dobili od privatnog poduzetnika koji je iselio strane radnike dok sedmeročlana obitelj u tom gradu živi kod kumova, pa ih je 13 u jednom stanu - kaže Natalija Havelka iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka.

- Oni su se na temelju izjave koju su morali potpisati, obavezali da će u državni proračun u roku od 90 dana vratiti iznose u visini vrijednosti karata za avione na relaciji Kairo-Zagreb, uvećane za ulazne i izlazne vize, kao i za smještaj u hotelu u Kairu. Svote se kreću i do 7.500 eura za osmeročlanu obitelj - kazala je Havelka.

Iako su nevladine udruge još krajem novembra zatražile oslobađanje od plaćanja troškova evakuacije i na to upozorile na konferenciji za medije pred Banskim dvorima, dosad nema nikakve službene odluke. I to je obećanje, kaže Havelka, bilo pruženo nakon cjelodnevnih upornih telefonskih poziva nadležnima.

Rok za povrat sredstava se bliži, a ti su iznosi za obitelji koje su korisnici zajamčene minimalne naknade i koje nemaju nikakvu imovinu, nedostižni. Svaka obitelj dobiva po 150 eura za nositelja kućanstva, a svaki sljedeći član 70 posto te svote. Ranije je svaka obitelj dobila i jednokratnu pomoć od 465 eura.

Iako su obitelji prijavljene na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, članovi obitelji koji nemaju hrvatsko državljanstvo moraju plaćati zdravstveno osiguranje. No premda su prijavljeni na "burzu" pojavljuje se problem oko nostrifikacije diploma za starije članove obitelji i pronalaženja dokumenata za one koji su studirali u Gazi i morali otići bez njih.

Ipak, da ne bude sve tako crno, dvoje osnovaca u Vukovaru ovih su dana krenuli u školu i uključeni su u redovni program uz dodatne sate hrvatskog jer govore samo arapski, dok je jedan srednjoškolac koji je sa sobom donio svjedodžbe i koji govori hrvatski, krenuo u tamošnju gimnaziju. Ipak, sve je to premalo i presporo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više