Novosti

Društvo

Fašizam uživo

Nije to bio usamljen slučaj Mesićevog pozivanja na nasilje i mržnju, uz poruke da se stranci vrate u zemlje iz kojih su došli. Događaje u kojima vrijeđa strane državljane osobno je snimao, a snimke su objavljivane na društvenim mrežama

Large intrigator  paulina

(foto Robert Anić/PIXSELL)

Jurju Mesiću (34), koji je u centru Zagreba verbalno napao dostavljača Wolta iz Indije i sve snimao mobitelom, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela. Zagrebačka policija prijavila je Mesića za javno poticanje na nasilje i mržnju, a na ispitivanju u Općinskom državnom odvjetništvu branio se šutnjom. Jurić je na Europskom trgu zaustavio dostavljača Wolta i između ostalog rekao: "Jebeni nigeru, odi doma u Indiju! (...) Ovo je naša zemlja, Hrvatska, ovo je Europa. Za bijele ljude, a ne za crnce."

No nije to bio usamljen slučaj Mesićevog pozivanja na nasilje i mržnju, uz poruke da se stranci vrate u zemlje iz kojih su došli. Događaje u kojima vrijeđa strane državljane osobno je snimao, a snimke su objavljivane na društvenim mrežama. Prilikom hapšenja ispred svoje kuće u Ivanić Gradu pred okupljenim novinarima podigao je desnicu u zrak i ostrašćeno uzvikivao "Heil Hitler".

Odvjetnica Vanja Jurić ističe da se radi o školskom primjeru kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju koje zaslužuje najveću osudu, ne samo u smislu reakcije nadležnih tijela već i cjelokupne javnosti.

- Iz video snimke može se sa priličnom sigurnošću utvrditi što je govorio i na koji način, pa ne mislim da bi Državno odvjetništvo trebalo imati većih problema s dokazivanjem počinjenja djela. Jasno je da se radi ne samo o napadu, već i o poticanju drugih da rade isto, s obzirom na to da se sam snimao i snimku objavio na online platformama - naglašava Vanja Jurić.

Dodaje da su ispunjeni svi objektivni i subjektivni elementi kaznenog djela, za koje je propisana kazna zatvora do tri godine.

- Treba uzeti u obzir vidljiv kontinuitet u nasilničkom ponašanju. U najmanju se ruku radi o otegotnim okolnostima. Nadam se da će reakcija nadležnih tijela biti takva da će biti potpuno jasno da naše društvo nema nikakvu toleranciju za ovakvo nasilje nad slabijima - poručuje odvjetnica.

Mesić je inače poznat policiji. Protiv njega je u tijeku kazneni postupak iz 2016. za nanošenje teških tjelesnih ozljeda poznaniku. U policijskom dosjeu ima niz prekršajnih prijava za izazivanje nereda na sportskim natjecanjima, narušavanje javnog reda i mira, a ogriješio se i o Zakon o nabavi i posjedovanju oružja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više