Novosti

Politika

Festival srpske kulture u Istri u znaku Sonje Savić

Ovogodišnje, 11. po redu izdanje Festivala srpske kulture u Istri koje se održava od 11. do 19. aprila, posvećeno je glumici koja je prije 20 godina dobila nagradu Zlatna arena na festivalu u Puli

1pizgyf1uem26p8ftcqfmmc0ux0

Ovogodišnje, 11. po redu izdanje Festivala srpske kulture u Istri koje se održava od 11. do 19. aprila u Puli, Fažani, Rovinju, Labinu i Poreču, posvećeno je glumici Sonji Savić koja je prije 20 godina dobila nagradu Zlatna arena na festivalu u Puli. Festival organizira Srpski kulturni centar u Istri iz Pule, a partner festivala je Grad Čačak, gdje je Sonja Savić rođena.

Kako je na konferenciji za medije najavio predsjednik VSNM-a Istarske županije Milan Rašula, osim projekcija filmova u okviru festivala bit će mnogo kulturnih događanja, uključujući izložbe, književne večeri i koncerte.

Festival počinje u Srpskom kulturnom centru u Puli izložbom fotografija foto-grupe ‘Format’ nakon čega slijedi koncert etno džez orkestra EJO ‘Da se okreće zemlja prestat nikad neće’, promocija monografije ‘Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure’ autora Delfine Rajić i Miloša Timotijevića, kao i projekcije filmova ‘Južni vetar’, ‘Ederlezi rising’, ‘Banditi u potrazi za mamom’, ‘Zaspanka za vojnike’ i ‘Zlogonje’.

Tokom festivala bit će održana predstava ‘Triptih o radnicima’ Gradskog pozorišta Čačak, nastupi KUD-a Milisav Petrović, Harizma plus benda i sastava Strah od Džeki Čena, književno veče sa Slobodanom Šijanom i Sanjom Domazet, kao i izložba fotografija sa seta filma ‘Ko to tamo peva’.

Rašula je zahvalio Istarskoj županiji i Gradu Puli na susretljivosti i podršci koju ima pri stvaranju ovakvih manifestacija.

- Uz pregršt filmskih projekcija, koncerata, predstavljanja knjiga i ostalog kulturnog sadržaja možemo samo zaključiti kako će publika sa zadovoljstvom odvojiti svoje vreme i prepoznati ovogodišnji izuzetno bogati program Festivala - rečeno je na konferenciji za medije.

Festival je i ranijih godina bio posvećen značajnim ličnostima srpske kulturne scene čime je potvrđena misija samog Centra, a to je predstavljanje i zaštita srpske kulture.

Podsjetimo, Sonja Savić, rođena je 15. septembra 1961. godine u Čačku. Glumiti je počela u amaterskim trupama, a prvi put igrala je u filmu ‘Leptirov oblak’ 1977. godine. Filmskim ulogama tokom 1980-ih u filmovima ‘Živeti kao sav normalan svet’, ‘Una’, ‘Šećerna vodica’, ‘Davitelj protiv davitelja’, ‘Balkanski špijun’ i ‘Čavka’ izborila je status zvijezde domaćeg filma, kreirajući uloge izvan određenog faha, ali uvijek s prepoznatljivim ličnim pečatom. Za glavnu ulogu u filmu ‘Šećerna vodica’ prvi put je dobila Zlatnu arenu na festivalu u Puli, 1984. godine, dok je ulogu u filmu ‘Život je lep’ 1985. godine nagrađena na festivalu u Veneciji. Tokom 1990-ih rjeđe se pojavljivala na filmu, ali je ostvarila značajnije uloge u filmovima ‘Mi nismo anđeli’, ‘Uvod u drugi život’, ‘Ni na nebu ni na zemlji’, ‘Urnebesna tragedija’…

Glumila je u filmu ‘Hleb i mleko’ koji je 2001. nagrađen Zlatnim lavom u Veneciji. Pred kraj života se posvetila snimanju avangardnih filmova. Igrala je u ukupno 50 filmova, a umrla je u 48. godini od predoziranja heroinom.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više