Novosti

Kronika

Филм o Свeтoм Вaсилиjу

Дoкумeнтaрни филм o oстрoшкoм чудoтвoрцу нaстao je 2021. гoдинe пoвoдoм 350 гoдинa oд упoкojeњa Свeтoг Вaсилиja, a снимaн je уз блaгoслoв Њeгoвe свeтoсти пaтриjaрхa Пoрфириja, у прoдукциjи Teлeвизиje Хрaм

Large vasilije

Filmska projekcija u Belom Manastiru

Posljednje nedjelje u osmom mjesecu ove godine, u Srpskom kulturnom centru u Belom Manastiru, a u organizaciji SKUD-a "Jovan Lazić", prikazan je treći film u ciklusu projekcija "Filmske večeri u avgustu". Riječ je o filmu "Sveti Vasilije Ostroški – svedok Vaskrsenja". Prije projekcije okupljenoj publici obratio se prigodnim izlaganjem belomanastirski paroh protojerej Dragan Vukadinović.

Dokumentarni film o ostroškom čudotvorcu nastao je 2021. godine povodom 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija, a sniman je uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha Porfirija, u produkciji Televizije Hram Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Autor filma je katiheta Branislav Ilić, a premijerno je prikazan 13. septembra 2021. godine na Festivalu hrišćanske kulture u Zaječaru. Pored osnovnih detalja o životu Svetog Vasilija, film je – kako piše na internetskoj stranici tvhram.rs – obogaćen autentičnim svjedočanstvima o značaju ostroškog čudotvorca i čudima kojima se svakodnevno aktualizuje istina da je Vasilije istinski svjedok Vaskrsenja i svetitelj preko kojeg se ljubav Božija izliva na svakog čovjeka. Djela Svetog Vasilija Ostroškog uvažavaju se i izvan Srpske pravoslavne crkve, a poštuju ga i slave pripadnici različitih vjerskih zajednica. Njegova ostroška isposnica jedno je od najvećih svetišta srpskog naroda. U izjavi za beogradsku "Politiku", autor filma Branislav Ilić je rekao da je sebi kao zadatak stavio da pruži doprinos 350. godišnjici upokojenja Svetog Vasilija jer je vezan za tog svetitelja, koji je neprestano prisutan u njegovom mom životu, na ovaj ili onaj način.

- Najranije detinjstvo povezujem sa odlaskom u Ostrog i uvek se ponovo vraćam toj svetinji, gde sam bio više od 20 puta. Nijedan od tih odlazaka nije isti. A film je bio jedinstveno i novo iskustvo u mom životu. Nisam previše insistirao na istorijskim podacima jer to svako može da pročita u svetiteljevom žitiju, već je akcenat stavljen na autentična svedočanstva onih ljudi koji su doživeli susret sa svetiteljem – rekao je autor.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više