Novosti

Politika

Fleksibilni klimatski sporazum

Na klimatskom summitu, na kojem su sudjelovali lideri država EU, dogovoreno je da će Unija do 2030. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za najmanje 40 posto

U četvrtak kasno navečer na klimatskom summitu u Bruxellesu usvojen je novi klimatski plan za Europsku uniju. Na summitu, na kojem su sudjelovali lideri država EU, dogovoreno je da će Unija do 2030. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za najmanje 40 posto, povećati energetsku učinkovitost za 27 posto u odnosu na brojke iz 1990. godine te upotrebu obnovljivih izvora energije povećati na 27 posto. Završnom dokumentu dodana je i fleksibilna klauzula koja omogućuje Europskom vijeću da revidira ove ciljeve nakon UN-ovog klimatskog summita u Parizu koji će se održati krajem sljedeće godine.

Dogovoreno je i da će EU sufinancirati nacionalne ekonomije koje će biti najpogođenije ovakvim mjerama. Ewa Kopacz, poljska premijerka, takav je sporazum okarakterizirala kao veliku pobjedu za svoju zemlju. Poljska od ugljena dobiva 90 posto svoje energije, te je ranije upozoravala da će staviti veto na bilo koji potez koji bi povećao cijenu elektriciteta. Nakon ovakvog dogovora premijerka Kopacz kaže da su od EU dobili sve što su tražili.

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je da je dogovor 'konačan i definitivan' i kako je vrlo važno što je donesen prije sastanka na vrhu u Parizu. Hollande je istaknuo kako je ovaj dogovor jasna poruka velikim zagađivačima okoliša poput Kine i SAD-a.

- Europa postavlja primjer - rekao je francuski predsjednik.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da njena zemlja neće imati problema s provedbom sporazuma zato što je Njemačka već postavila restriktivnija nacionalna pravila vezana uz zaštitu okoliša.

Organizacije za zaštitu okoliša poput Greenpeacea i Oxfama nezadovoljne su ovakvim dogovorom.

- Šokantno je da poslovni lideri zagovaraju ambicioznije ciljeve od čelnika EU - poručili su iz Oxfama.

Dogovoreno je i da će Europa jačati međusobnu energetsku povezanost, što osim ekološke ima i političku simboliku. EU je odlučna u smanjenju energetsku ovisnost o ruskom plinu, ali je još uvijek neodlučna kojim bi konkretnim mjerama to učinila.

Obnovljivi izvori energije trenutno čine 14 posto proizvodnje energije EU. Europa je ovime usuglasila svoju poziciju uoči summita UN-a, no svaka članica zadržava pravo veta na odluke vezane uz dogovoreni klimatski i energetski okvir.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više