>

novosti logo

Piše Mirna Jasić

FOTOGALERIJA: Solidarno sa ženama Poljske 

U Zagrebu je održan prosvjed potpore građankama Poljske koje su u ponedjeljak stupile u štrajk zbog najave zabrane abortusa u toj zemlji

Nekoliko stotina građana i građanki odjevenih u crno okupilo se danas u centru Zagreba. Stajali su na Cvjetnom trgu kod Varšavske ulice kako bi iskazali solidarnost sa ženama u Poljskoj, koje su istog dana održale opći ženski štrajk zbog najave zabrane abortusa u toj zemlji. Njihov štrajk je bio inspiriran povijesnim Crnim ponedjeljkom koji su izvele žene na Islandu 1975. godine, prosvjedujući protiv rodne nejednakosti u društvu i na radnom mjestu.

- Poljska vlada pokušava kriminalizirati abortus i to na način da se zatvorskom kaznom ne bi samo sankcioniralo liječnike, medicinsko osoblje i žene koje se na to odluče, nego čak i one koje su preživjele spontani pobačaj. Pitanje je kamo to sve vodi. Do paljenja lomača? – upitala je Neva Tölle iz Autonomne ženske kuće.

Navela je da po pitanju ženskih prava situacija nije puno bolja ni u Hrvatskoj, a zanimljivo je da je zagrebački prosvjed održan samo dan nakon što je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović najavio da će Sud uskoro odlučivati zakonu kojim se u Hrvatskoj regulira pobačaj. Podsjetimo, zahtjev za ocjenom njegove ustavnosti podnijela je udruga Hrvatski pokret za život i obitelj još 1991. godine.

- Desno političko krilo i Katolička crkva, a nažalost i sve druge vjerske zajednice, priklanjaju se konzervativnom stavu o zabranama po pitanju ženskog tijela. Upravo zbog takve klime važno je pružiti podršku kolegicama i tako istovremeno braniti postojeća ženska reproduktivna prava u našoj zemlji – dodala je Neva Tölle.

Na zagrebačkom prosvjedu je bila Karolina Więckiewicz, aktivistkinja iz Poljske. Istaknula je važnost reagiranja građana na zabrane koje nameću konzervativne političke struje. U Poljskoj to čini vladajuća konzervativna desničarska stranka ‘Pravo i pravda’, koja sadašnji, jedan od najstrožijih zakona u Evropi, želi još više unazaditi te posve ukinuti pravo na pobačaj.

- Do 1993. godine u Poljskoj je na snazi bio zakon prema kojem je u javnim bolnicama bio moguć pobačaj na zahtjev. No kad je Crkva osnažila svoj odnos sa državnim strukturama, izglasan je zakon kojim se pobačaj smije učiniti jedino u tri rijetka slučaja: kad je ugroženo zdravlje i život žene, kad je fetus teško deformiran i kad je trudnoća posljedica kaznenog djela, odnosno u slučaju incesta ili silovanja. Iako se svake godine nameću inicijative kojima se želi ograničiti to pravo žena, ove godine predložena je potpuna zabrana pobačaja - kazala je aktivistkinja koja je sudjelovala i na zagrebačkom prosvjedu ‘Obrani pravo na izbor’, održanom u maju ove godine.

- Hrvatska ima dobar zakon o pobačaju no u praksi on nije tako dostupan, jer sve više liječnika koristi priziv savjesti. Ne smijete dozvoliti da se stanje pogorša. Morate reagirati na svaki znak o mogućim promjenama u ograničavanju ženskih prava. Pobačaj na zahtjev treba ostati dostupan i ništa manje od toga ne smijete dopustiti – poručila je Karolina Więckiewicz.

1/6