Novosti

Društvo

Milijun potpisa za siguran, dostupan i besplatan pobačaj

Više od 75 europskih organizacija, među kojima i onih iz Hrvatske, pokrenuli su građansku inicijativu My voice My Choice s ciljem da u narednih mjesec dana prikupe najmanje milijun potpisa i tako osiguraju dostupan, siguran i besplatan pobačaja na razini cijele EU

Large vidovic kovac cesar

Tea Vidović Dalipi, Nika Kovač i Sanja Cesar (foto Tamara Opačić)

Trenutno u Europi čak 20 milijuna žena nema pristup sigurnom i legalnom pobačaju, a u nekim zemljama Europske unije žene i danas umiru radi zabrane toga prava. Kako bi stali na kraj negativnim trendovima, aktivisti i aktivistkinje iz preko 75 europskih organizacija, među kojima i onih iz Hrvatske, pokrenuli su građansku inicijativu My voice My Choice. Cilj im je da u narednih mjesec dana prikupe najmanje milijun potpisa i tako osiguraju dostupan, siguran i besplatan pobačaja na EU-razini.

Prikupljanje potpisa počelo je u srijedu, a kako je na konferenciji za medije održanoj u Zagrebu objasnila Nika Kovač iz slovenskog Instituta 8. marec, akcija zasad napreduje odlično.

- Mnogi su nam ranije govorili da Europa ne može napraviti ništa kako bi pobačaj postao siguran i dostupan svim ženama, ali grupa ljudi s cijelog kontinenta pronašla je način kako da to ipak uradi. Sretni smo zbog toga i mislim da se radi o jednom o najvećih feminističkih pokreta ikad ustanovljenih na tlu Europe – kazala je Kovač i dodala da je aktualna kampanja usredotočena na zaštitu prava na pobačaj, ali i zajedničkih europskih vrijednosti.

Tea Vidović Dalipi, članica My Voice My Choice Croatia, rekla je kako je jedan od ciljeva te inicijative ženama na razini cijele EU omogućiti da putuju u one zemlje u kojima je taj medicinski zahvat inače zajamčen.

- Europska komisija bi u tom slučaju osigurala potrebna financijska sredstva. Građanske inicijative ovakvog tipa već su pokretane na razini Unije i bile su uspješne pa i mi imamo ista očekivanja. Želja nam je da potrebnih milijun potpisa prikupimo čim prije – istaknula je ona.

Sanja Cesar, također članica inicijative My Voice My Choice Croatia, dodala je kako je izuzetno važno što se Hrvatska pridružila ovoj akciji jer žene u našoj zemlji i dalje nemaju dostupne, pristupačne i kvalitetne usluge vezane uz reproduktivno zdravlje.

- Uz pozivanje na institut priziva savjesti, kod nas je problem i cijena pobačaja te nedostupnost potrebnih informacija. Osim toga, u Hrvatskoj postoji problem s prevencijom neplaniranih trudnoća, nema sveobuhvatne znanstveno utemeljene seksualne edukacije, a isto tako je otežan pristup modernoj kontracepciji – rekla je Cesar.

Podsjetila je da je Amnesty International jučer objavio svoj izvještaj o stanju ljudskih prava za 2023. godinu u kojem je kao jedan od vodećih problema istaknuto rašireno odbijanje liječnika i klinika da obavljaju pobačaj zbog priziva savjesti. Iz te međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava također ističu da je dostupnost zahvata posebno ograničena u ruralnim, ekonomski nerazvijenim područjima.

- Godinama svjedočimo urušavanju zdravstvenog sustava, sve većoj nedostupnosti usluga vezanih uz zaštitu reproduktivnog zdravlja i znamo da političke elite, pa i struka o tom pitanju najčešće govore iz moralne perspektive, stigmatiziraju žene koje traže pobačaj kao i zdravstvene djelatnike koji pružaju takvu vrstu skrbi. Nedopustivo je da pobačaj u Hrvatskoj nije dostupan samo zbog toga što nema dovoljno pružatelja te usluge. Već godinama upozoravamo da se oko 60 posto ginekologa i ginekologinja poziva na institut priziva savjesti i da je u polovini bolnica gotovo onemogućeno osiguravanja takve vrste skrbi – rekla je Sanja Cesar i istaknula kako većina građana smatra da bi taj zahvat trebao biti besplatan.

Pošto Hrvatska nije u stanju osigurati provođenje vlastitih zakona, dodala je članica inicijative My Voice My Choice, većina žena odlazi u susjednu Sloveniju, gdje je na snazi gotovo identičan zakon, ali se tamo većina ginekologa i ginekologinja ne poziva na priziv savjesti.

- Prošle godine je u Zagrebu na ovu temu održana konferencija na kojoj nam je doktorica iz Brežica rekla da, za razliku od žena iz Slovenije, kod onih koje dolaze na pobačaj iz Hrvatske redovito primjećuje sram, krivnju i grižnju savjesti. To je rezultat višedesetljetne stigmatizacije žena koje se osjećaju kao kriminalke kada traže da ostvare svoje zakonom garantirano pravo. Neophodno je da zaustavimo ovaj trend, što je i jedan od ciljeva inicijative My Voice My Choice – poručila je.

Peticiju je moguće potpisati online, a potpisi će se u narednom periodu prikupljati i na štandovima koji će biti postavljeni u nekoliko većih hrvatskih gradova.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više