Novosti

Društvo

Javna akcija i protestni marš za Dan žena

Ženska mreža Hrvatske, Ženska sekcija SSSH i CESI 8. marta organiziraju javnu akciju na Markovom trgu zbog zlostavljanja žena na radnom mjestu, a fAKTIV tradicionalni protestni marš

Large no%c4%87ni mar%c5%a1 2023. doris bari%c4%87

S prošlogodišnjeg protestnog marša fAKTIV-a (foto Doris Barić/fAKTIV)

Povodom Međunarodnog dana žena Ženska mreža Hrvatske, Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, u suradnji s drugim ženskim organizacijama i inicijativama, organiziraju simboličnu javnu akciju "Sigurne na radnom mjestu, slobodne od zlostavljanja!" 8. marta u 10:30 sati na Trgu sv. Marka ispred prostorija hrvatske Vlade.

Isti dan, u 18 sati, na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu feministički kolektiv fAKTIV organizira tradicionalni, osmi po redu, prosvjedni Noćni marš. Organizatorice pozivaju na glasnu i borbenu proslavu koja će se održati pod parolom Feminizam i gotovo. Povorka prema Zrinjevcu kreće u 18:30.

"Osmi mart naš je dan, dan kada slavimo borbu koja traje desetljećima, koja zove na otpor i na ulice, borbu koja daje nadu. I ove godine pozivamo vas da hrabro i prkosno marširate - u ime onih koje su nam kroz povijest pokazale kako se stvara pokret, u ime prijateljica koje pružaju osjećaj sigurnosti u izlascima, u ime žena koje hrabro pričaju o nasilju u fakultetskim kabinetima i ginekološkim ordinacijama, u sudnicama, na ulicama i u četiri zida, u ime radnica likvidiranih i stečajnih poduzeća koje ustrajno traže isplatu desetljećima ignoriranih dugova. Na nama je da prenosimo riječi onih koje iz mjeseca u mjesec strepe za svoj život. Na nama je da upiremo prstom za one čiji su prsti slomljeni od udaraca, na nama je da se borimo u ime onih koje privilegiju marširanja nemaju jer se od prvog do prvog bore za puko preživljavanje. Ne odustajemo jer rastu i inflacija i rasizam i broj ubijenih u Gazi. Rastu nasilje i desnica, raste broj femicida, ali raste bome i naš bijes", poručuju iz fAKTIV-a

Organizatorice i organizatori javne akcije "Sigurne na radnom mjestu, slobodne od zlostavljanja!" podsjećaju da je samo 16% žena prijavilo uznemiravanje zbog nedostatka povjerenja u sustav zaštite i straha od odmazde zbog čega će zatražiti da Hrvatska hitno ratificira Konvenciju 190 Međunarodne organizacije rada protiv nasilja i uznemiravanja i da provede zaštitu od takvog kršenja radnih prava žena.

"Rodno utemeljeno nasilje, zlostavljanje i spolno uznemiravanje na radu su najčešći oblici diskriminacije i kršenja radnih prava žena. Sindikalne povjerenice u svom radu dobivaju upravo najveći broj prijava rodno utemeljenog nasilja, zlostavljanja i spolnog uznemiravanja na radu. Agencija EU-a a za temeljna prava (FRA) procjenjuje u rezultatima svog istraživanja da je do 75 posto žena u Europskoj uniji u profesionalnom svojstvu ili na položajima najvišeg menadžmenta doživjelo seksualno uznemiravanje tijekom života. Prema istraživanju koje je provela nezavisna stručnjakinja Dunja Bonacci Skenderović udio žena koje su doživjele spolno uznemiravanje na radnome mjestu je 73%. Većina žena doživjela je više oblika spolnog uznemiravanja i nasilja, od neželjenih seksualnih primjedbi do pokušaja silovanja ili silovanja te od strane više osoba. Žene su uobičajena meta zlostavljanja na radnom mjestu!", ističe se u pozivu.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više