Novosti

Društvo

"Ginekologija mora biti poziv, a ne priziv"

Tijekom sat i pol marširanja centrom Zagreba u povorci se zviždalo, bubnjalo, uzvikivalo “Živio 8. mart”, "Besplatan pobačaj", "Ženski štrajk", "Moli se u crkvi" i "Doli brak"

Gotovo deset tisuća ljudi okupilo se na ovogodišnjem osmomartovskom Noćnom maršu u Zagrebu, koji od 2016. godine organizira feministički kolektiv fAKTIV. Pod parolom "Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici" centrom Zagreba prosvjedno se marširalo od Trga žrtava fašizma do Zrinjevca. 

Tijekom sat i pol marširanja u povorci se zviždalo, bubnjalo, uzvikivalo “Živio 8. mart”, "Besplatan pobačaj", "Ženski štrajk". Na glavnom gradskom trgu skandiralo se i "Moli se u crkvi" i "Doli brak". Mnogi od usputnih prolaznika povorci su pljeskali, mahalo se s prozora, automobili su trubili u znak podrške.

Uzduž i poprijeko Ilice šarenili su se transparenti, a izdvajamo samo neke od natpisa koji su ih krasili: "Samo feminizam 1950", "Drugovi, tko vam pere čarape?", "Bori se ko radnice Orljave", "Kontra braku, kontra sili", "Nitko nije ilegalan", "Neću cvijeće, hoću revoluciju", "Ginekologija mora biti poziv, a ne priziv", "Kulturne radnice ustaju za nadnice"…

Među kolonom su se mogli čuti komentari kako je svake godine odaziv na marš sve veći, a jedna 17-godišnjakinja, kojoj je ovo bio prvi prosvjed, medijima je kazala da je “feminizam nešto što svima treba” te da ju je na dolazak motivirala nepravda prema ženama, koju je osjetila i na vlastitoj koži.

U govorima na Zrinjevcu organizatorice su poručile da kao žene odbijaju nositi teret krize i inflacije, raspadanja obrazovnog i zdravstvenog sustava, brige za kućanstvo, na svojim leđima. Podsjetile su da je njihov otpor uvijek dvostruk, da grade štrajk na ulicama, ali ga započinju i u vlastitim domovima.

Osvrnule su se i na recentne radničke borbe."Platformski radnici i radnice već mjesecima revoltirano izlaze na ulice. Bune se skupa sa stranim radnicima jer nijedan radnik nije stran, borba je zajednička. Radnice Orljave prošlog su tjedna nakon skoro dvije godine prosvjeda izborile svoje davno zarađene otpremnine. U istom tjednu nogometaši vinkovačke Cibalije štrajkom su izborili svoje plaće. Iz dana u dan postaje sve jasnije - štrajkati se mora i može", istaknuto je u jednom od govora.

Podsjetile su i na nedostupnost pobačaja. “Sve dok pobačaj košta kao minimalna plaća, dok se radnice tjera u dugove kako bi ga obavile, dok se pacijentice šalje da šetaju od šaltera do šaltera, od bolnice do bolnice u potrazi za nekom koja im neće uskratiti pravo na zdravlje, pobačaj u Hrvatskoj nije dostupan. Dokle god ginekolozi imaju pravo ne raditi svoj posao, pobačaj nije dostupan. Sve dok hodači, molitelji i klerikalne organizacije utječu na odluke o reproduktivnom zdravlju, pobačaj u Hrvatskoj nije i neće biti dostupan”, kazale su.

Ovaj osmi mart upozorile su i na sve borbe protiv nasilja, posebno ističući kako privatna sfera doma, braka i obitelji za mnoge žene nije takozvano sigurno mjesto, već osinje gnijezdo nuklearne obitelji, mjesto u kojem ih se najviše izlaže prijetnjama, prisilama i premlaćivanju.

"Naš rad, naše zdravlje, naši domovi i naši životi politička su pitanja, a političku odluku da živimo bez straha uzimamo u svoje ruke. Marširajmo prema feminističkom štrajku, štrajku koji će se s radnih mjesta preliti na ulice i ući u kuhinje, štrajku kojim možemo prkositi moćnima i zbijati redove sa slabijima”, zaključile su iz fAKTIV-a. Osmomartovski noćni marševi ove su godine održani i u Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu, Šibeniku.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više