Novosti

Kratko & jasno

Ivana Živković: Štrajk u kuhinjama

Marširamo sitnim koracima prema velikom ženskom štrajku. Gradimo pokret koji će jednog dana biti spreman zaustaviti ovo društvo, usred radnog tjedna, usred radnog dana. Odustajanje nije opcija, kaže članica feminističkog kolektiva fAKTIV najavljujući ovogodišnji osmomartovski Noćni marš

Large mini

Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici – parola je pod kojom će se odvijati ovogodišnji osmomartovski Noćni marš, koji počinje u 18 sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

Uvjeravaju nas da je doba štrajkova iza nas, ali borbe koje svuda oko nas tinjaju dokazuju da nije tako: radnice Orljave dulje od godinu dana bore se za otpremnine, radnici Čistoće podsjećaju nas što je solidarnost, platformski radnici dižu glas, zdravstveni radnici i radnice najavljuju da su spremni štrajkati. Naša svakodnevica, pogotovo ženska, razlog je za glasan otpor. Zato radimo simbolične pomake, sjećamo se borbene radničke prošlosti – marširamo sitnim koracima prema velikom ženskom štrajku. Gradimo pokret koji će jednog dana biti spreman zaustaviti ovo društvo, usred radnog tjedna, usred radnog dana. Odustajanje nije opcija.

Koliko zapravo nazadujemo po pitanju ženskih prava?

Inflacija divlja, zdravstveni i obrazovni sustavi pucaju po šavovima. Reproduktivna prava imamo samo na papiru, stvarnost su prizivači i nepriuštive cijene pobačaja. Za žene kriza nije samo udarac na novčanik, već dodatni okidač nasilja, kojem smo ionako svakodnevno izložene. Pozivaju nas da se vratimo na sigurno, u četiri zida nuklearne familije, u kuhinje i spavaće sobe u kojima radimo "iz ljubavi", a kad taj ljubavni ugovor prekršimo, naši domovi postaju mjesta premlaćivanja, prisile i prijetnje. Ta ljubav vodi računa jesu li svi čisti, je li frižider pun, kakvo je stanje kućnog budžeta. Ta ljubav vodi računa o zadaćama i pregledima kod doktora, pamti godišnjice i rođendane, kakve poklone slavljenici vole i koje kolače jedu. Ta ljubav je rad. Besplatan rad na kojem društvo parazitira – jer ljubav ne treba platiti, za ljubav se ne računaju prekovremeni. Znamo da su pred nama godine borbe, ali generalni štrajk žena te je borbe vrijedan.

Ovih dana širi se hajka na transrodne osobe. Koliko je društvo fobično prema rodnim i spolnim manjinama?

Borba za prava transrodnih osoba dio je feminističke borbe. Njihovo zdravlje, sigurnost, pravo na rad teme su koje nećemo ostaviti za kasnije, o njima ćemo uvijek glasno govoriti. Ova tema puno je šira od statistika i dijagnoza, kako se o tome danas raspravlja. Društvo koje se iskaljuje na najnezaštićenijima samo pokazuje koliko je zapušteno. Godinama ističemo: feministička borba ne tupi oštricu udruživanjem s različitim potlačenim skupinama – na taj je način oštri.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više