Novosti

Društvo

FOTOGALERIJA Šesti marš za 8. mart

Pod sloganom "Danas marš, sutra štrajk", više hiljada ljudi marširalo je za Dan žena ulicama Zagreba, poručujući: "Ako stanu žene, ako stanu radnice, stat će cijeli svijet!"

"Živimo u sustavu koji nas uči da je okej da patimo mi, ali samo da ne pati posao. Da je prihvatljivo da se diže cijena svega, osim cijene našeg rada. Da je pohvalno što se žene lome skrbeći za druge. Da je najnormalnije da žene svakoga dana rintaju po kući i da se to zove ljubav. Da je u redu da se radnice Orljave, koje su šivale za sve nas, ostavi na ulici da same krpaju kraj s krajem. Da je poticajno što su penzionerke prisiljene raditi i da je skupljanje boca legitiman način života u starosti. Da je poželjno i potrebno žene tjerati da obnavljaju naciju, a obnova porušenih kuća i socijalnih prava može čekati. Da je uspjeh svakim novim Zakonom o radu oduzimati radnicima i davati poslodavcima. Da je štrajk pojam koji moramo ili zaboraviti ili nikad ne naučiti!"

Ovim su riječima članice feminističkog kolektiva fAKTIV pozdravile hiljade okupljenih na šestom osmomartovskom Noćnom maršu u Zagrebu, najvećem prosvjedu za prava žena u novijoj hrvatskoj povijesti.

Nakon jednogodišnje pauze od marširanja zbog nepovoljnih epidemioloških uvjeta, Noćni marš održao se pod parolom "Danas marš, sutra štrajk", uz poruku da ako stanu žene, ako stanu radnice, stat će cijeli svijet.

Marširalo se od Trga žrtava fašizma, preko Ulice Franje Račkog, Jurišićeve, Trga bana Josipa Jelačića, Ilice, Gundulićeve, Masarykove, Tesline sa završnim skupom na Zrinjevcu.

Organizatorice marša, kao i svake godine, upozorile su na ograničavanje prava na pobačaj kao i na loš tretman u rodilištima i ginekološkim ordinacijama.

"Ministarstvo zdravstva pobačaj nam ne želi omogućiti, osnivači bolnica nam ga ne žele omogućiti, kao ni liječnici. Izborit ćemo ga same, kao što su naše prethodnice izborile pravo na pobačaj. Izborit ćemo ga same, kao što su naše prethodnice stvarale zakon koji danas imamo. Izborit ćemo ga same, organizirane i nepokolebljive. Nećemo stati dok pobačaj svim ženama ne bude dostupan i besplatan, dok pobačaj ne bude dio Ustava", poručile su organizatorice.

Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture, govorila je o zamkama prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju kojim se, između ostalog, predlaže ukidanje pojedinih odredbi Državnog pedagoškog standarda.  

- Radi se o zakonu na koji smo se do sada mogli pozivati, ali i na temelju njega prozivati jedinice lokalne samouprave da moraju stvarati smještajne kapacitete sukladno potrebama i ukazivati na to što znače pretrpane grupe za dijete i za odgojiteljice, za sve zaposlene u vrtićima. Govoriti kako je nemoguće provoditi kvalitetan odgojno-obrazovni rad sa 25, 28 ili 30 djece u grupi - kazala je Žilić i dodala da u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja rade pretežno žene, odgojiteljice, čistačice, stručne suradnice, kuharice.

Na osmomartovskom maršu bili su prisutni gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, njegova zamjenica Danijela Dolenec i predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Među transparentima izdvajali su se "Feminizam živi vječno", "Žene kontra sistema", "Jednaka plaća za jednak rad" , a u povorci se našlo njih više na ćirilici, kao i onaj sa stihom pokojnog pjevača Marinka Rokvića, koji su izradili članice i članovi SDF-a, "Tri u jednoj - i žena, i sestra i drug".

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više