Novosti

Politika

I ove godine organizira se Noćni marš za 8. mart

Petu godinu zaredom u Zagrebu se u nedjelju na Međunarodni dan žena održava prosvjedni Noćni marš sa sloganom: ‘Živio feminizam! Živio 8. mart!’ s ciljem upozoravanja na položaj žena u društvu

0pu7p86sche69lnw0no9o1r5fck

S prošlogodišnjeg prosvjeda (foto Željko Lukunić/PIXSELL)

Osmomartovski prosvjedni Noćni marš održat će se petu godinu zaredom, ovaj put pod sloganom: 'Živio feminizam! Živio 8. mart!'. Okupljanje je zakazano u nedjelju, na Međunarodni dan žena, na Trgu žrtava fašizma, s početkom u 17:30. Povorka će krenuti prema Ulici Franje Račkog, preko Jurišićeva do Trga bana Josipa Jelačića, dalje kroz Ilicu do Gundulićeve, Masarykove i Tesline do Zrinjevca.

Organizatorice iz Feminističkog kolektiva fAKTIV poručuju da se na 8. mart slavi svaka borba, svaki glas, svaki prkos i svaki otpor. 'Feminizam koji danas slavimo bori se za sve žene i sve ugrožene, prokazuje različite vrste izrabljivanja u kapitalističkom sustavu, ne bježi od sistemske kritike, radi na političkom organiziranju žena, svjestan je ekoloških problema, antifašistički je i nepokolebljiv. Borimo se za djevojčice i djevojke, za penzionerke, borimo se za radnice, izbjeglice i migrantkinje, transrodne osobe, borimo se za beskućnice i za sve žene koje se danas ne mogu boriti za sebe.' Pozivaju na marširanje za svakodnevne borbe unutar četiri zida, na radnim mjestima, u ginekološkim ordinacijama, rodilištima, školama, za borbe koje su bile i borbe koje će tek biti.

Ana Lovreković iz fAKTIV-a za Novosti je kazala da je važno i ove godine izaći na ulicu kako bi zajedno rekle 'dosta'.

- Dosta je nasilja u našim domovima. Dosta je boli i poniženja u ustanovama javnog zdravstva, dosta je uskraćivanja zakonom zajamčene zdravstvene skrbi. Dosta je tereta skrbi i njege za djecu i starije od koje država pere ruke, tereta koji se prikazuje kao ljubav ili 'ženski posao'. Dosta je gaženja radničkih prava, zatiranja antifašističkih vrijednosti i povijesnog revizionizma, napada na slobodu medija, rezanja nezavisne kulture, diskriminiranja LGBTIQ+ zajednice i nasilja prema migrantima. Dosta je pokušaja ušutkavanja i zastrašivanja žena. Borit ćemo se solidarno, za sve žene i sve one koji se danas ne mogu boriti za sebe, borit ćemo se feministički, za pravedniji i ravnopravniji svijet! - poručila je Lovreković.

fAKTIV je neformalni kolektiv i nema izvore financiranja što za organizaciju Noćnog marša uvijek znači određenu neizvjesnost. Lovreković kaže da se pokazalo da je ljudima stalo do Marša i da su voljni donirati za organiziranje pa sad već tradicionalno održavaju donatorsku žurku na kojoj prikupe većinu sredstava.

- Pomognu nam i brojne drugarske organizacije, uskoče kako mogu i ovisno što nam treba, kao i naše prijateljice i prijatelji koji razvoze transparente, dovoze rasvjetu, spajaju kablove, promoviraju nas na društvenim mrežama. Veseli nas što možemo računati na sve njih - rekla je Lovreković.

Početna točka ovogodišnjeg Noćnog marša bit će anti-rape performans 'Patrijarhat siluje' koju će izvesti Le Zbor u pratnji kolektiva Drum’n’bijes zajedno s drugim okupljenima, inspirirani internacionalnom ženskom solidarnošću. Naime, nakon što je performans 'Un Violador en Tu Camino' ili 'Silovatelj na tvom putu' prvi put izveden u Čileu povodom prošlogodišnjeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama, pjesma se počinje širiti drugim zemljama i ubrzo poprima status anti-rape himne, govori Ana Lovreković. Performans adresira različite vrste nasilja s kojim se žene svakodnevno suočavaju, osuđuje relativizaciju seksualnog nasilja te poručuje ženama koje su preživjele nasilje da krivnja nikad nije na njima.

- Kako bismo poručile da žene nisu same, da ćemo se uvijek boriti za njih te da postoji šira zajednica koja im želi pomoći da izađu iz kruga nasilja i prebrode traumu, pozivamo sve koje će zajedno s nama marširati da nam se pridruže u performansu na Trgu žrtava fašizma. Riječi pjesme su dostupne na internetu, a dijelit ćemo ih i na Maršu. Uz to, postoje i video zapisi iz kojih je moguće uhvatiti koreografiju - poziva Lovreković.

Inspirirana čileanskim performansom pjesnikinja Monika Herceg napisala je pjesmu 'Nisi kriva i nisi sama'.

Proteklog tjedna iz dvije europske zemlje stigle su pozitivne vijesti – Škotska je omogućila besplatne higijenske potrepštine za menstruaciju, a belgijska federalna vlada izglasala mjeru o refundiranju troška za kontracepcijske pilule za žene do 25. godine, kao i besplatnu pilulu za dan poslije za žene svih dobi.

Ana Lovreković kazala je da okolnosti u Hrvatskoj nisu obećavajuće za skoro uvođenje sličnih ili istih mjera, ali da jedan od prvih koraka jeste prihvaćanje istine da menstruacija nije sramotna ili prljava pojava. Higijenski ulošci i tamponi su osnovne higijenske potrepštine i pitanje kontracepcije nije isključivo ženska odgovornost i individualni problem, govori Lovreković.

- Okolnosti u zemlji u kojoj je moguće pozvati se na priziv savjesti prilikom izdavanja kontracepcijskih pilula, a troškovi prosječno trajne i bolne menstruacije iznose stotinjak kuna mjesečno nisu obećavajuće, ali feministkinje neće odustati od zahtjeva koji osiguravaju jednak pristup brizi o reproduktivnom zdravlju za sve žene. Da bismo uveli ovakve mjere, nedostaje nam politička volja te socijalno osjetljiva vlada koja će ulagati u zdravstveni sustav i razumjeti potrebe velikog broja stanovništva kojeg čine žene - zaključila je organizatorica Noćnog marša.

Uz Zagreb, za ženska prava marširat će se u Rijeci i Splitu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više