Novosti

Društvo

Žene su na poslu okružene diskriminacijom i seksizmom

Usprkos činjenici da više od 70 posto žena trpi zlostavljanje na radnom mjestu, država ne čini dovoljno da ih zaštiti od toga, rečeno je na predstavljanju akcije "Sigurne na radnom mjestu, slobodne od zlostavljanja" na Markovu trgu

Large zene

Javna akcija u povodu Dana žena na Markovu trgu (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Ženska mreža Hrvatske, Ženska sekcija SSSH i CESI, u suradnji s 40-ak ženskih udruga i organizacija, u petak su na Markovu trgu održale akciju 'Sigurne na radnom mjestu, slobodne od zlostavljanja'' te Vladi uručile zahtjev za zaštitu od nasilja i uznemiravanja, javlja agencija Hina.

U sklopu akcije održane na Međunarodni dan žena Vladi je predan zahtjev da Hrvatska žurno ratificira Konvenciju 190. Međunarodne organizacije rada protiv nasilja i uznemiravanja te je zatraženo da se djelatno provede zaštita od kršenja radnih prava žena i hitno pristupi rješavanju tog problema. ''Danas smo ovdje da kažemo da nismo zadovoljne i da imamo stvarne zahtjeve koje želimo uputiti Vladi koja nužno mora poboljšati položaj žena'', kazala je Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske. Dodala je i kako su žene na radnom mjestu okružene diskriminacijom, seksizmom i nerazumijevanjem prava žena.

Sanja Juras iz Ženske mreže kazala je kako su zlostavljanje na radnom mjestu, rodno utemeljeno nasilje i spolno uznemiravanje najčešći oblici kršenja radnih prava žena i diskriminacije žena. Dodala je i kako više od 70 posto žena trpi zlostavljanje na radnom mjestu te da ''država nije učinilo dovoljno da ih zaštiti od toga'' istaknuvši i da Hrvatska još nije ratificirala Konvenciju koja postoji od 2019.

Predsjednica Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata (SSSH) Emina Ibrahimi zatražila je nultu stopu tolerancije prema nasilju nad ženama na radnom mjestu, a Lana Kučer iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) ocijenila je kako je Vlada ''poslala jasnu poruku da joj zaštita žrtava na radnim mjestima nije važna i da se uopće ne planira baviti pitanjima rodne ravnopravnosti u svijetu rada''.

U sklopu akcije pedesetak žena čitalo je natpise s citatima uvreda s kojima se žene suočavaju na radnom mjestu , a koje je prikupio Sindikat novinara Hrvatske nakon čega su uzvikivale: ''Dosta!''. Među citatima na natpisima bili su i ''Je l' ijedna od ovih novih za po...at'?", "Ma, dobila je tu poziciju jer mu je pop...ila", "Ti nisi tu da misliš!", "Žena mi dugo nije dala, smijem te pipkati''. Na završetku akcije, organizatorice su uručile svoj zahtjev Vladi i uputile zaključnu poruku: ''Skandalozno jest da se za 8. mart nitko iz Vlade nitko nije udostojio doći i primiti zahtjeve ženskih organizacija, nego su poslali portira koji nije ni spomenuo Dan žena'', kazala je za Hinu Bojana Genov.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više