Novosti

Politika

Povijesna odluka francuskog suda o prostituciji

Ženska mreža Hrvatske pozdravila je odluku po kojoj je kupovina seksa oblik seksualnog nasilja te apelira na promjene hrvatskog zakonodavstva

735o6w44a8cz3mppirlxzwu3h1l

Ustavni sud potvrdio zakon kojim je uvedena potpuna dekriminalizacija osoba u prostituciji (foto Facebook/ Ženska mreža Hrvatske)

Francuski Ustavni sud u petak je ocijenio ustavnim francuski zakon iz 2016. godine kojim je propisano kažnjavanje kupaca prostitucije, potpuna dekriminalizacija osoba u prostituciji i obveza donošenja nacionalne politike izlaska, zaštite i podrške za žrtve prostitucije, podvođenja i trgovanja ljudima.

Ženska mreža Hrvatske pozdravila je ovu, kako kažu, ‘povijesnu odluku francuskog Ustavnog suda koji je potvrdio abolicionistički zakon o prostituciji’.

Zakon je usvojen još u travnju 2016. godine uz podršku velikog broja parlamentarnih stranaka te uz pomoć mnogih francuskih i međunarodnih nevladinih organizacija koje se bore protiv svih oblika seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja.

Prema postojećim istraživanjima, navode iz Ženske mreže Hrvatske, velika većina francuskog naroda smatra da su prostitutke žrtve prisiljene na obavljanje prostitucije (83 posto), da je prostitucija oblik nasilja (74 posto) te da plaćanje za seks predstavlja prisiljavanje na seks kroz financijsku prinudu (77 posto).

‘Donošenjem ovog zakona francuski parlament je prepoznao da je kupovina seksa oblik seksualnog nasilja, prepreka ostvarenju ravnopravnosti žena i muškaraca, nije u skladu s pravom na ljudsko dostojanstvo i glavni je faktor u trgovanju ljudima zbog seksualnog iskorištavanja’, kažu iz Ženske mreže Hrvatske te napominju da oni koji se protive ovom zakonu predstavljaju ultra liberalnu ideologiju koja zagovara tzv. ‘seksualni rad’ i nekažnjavanje ‘kupaca’ pod krinkom ‘slobode poduzetništva‘.

Zagovornici te ideologije smatraju da je potrebno uvođenje pravne distinkcije između pojmova ‘slobodne prostitucije’ tj. seksualni rad i ‘prisilne’ prostitucije tj. žrtve trgovanja ljudima.

‘Ovakve distinkcije koje postoje u malom broju evropskih država (Njemačka i Nizozemska) zapravo su dekriminalizirale podvođenje, pružanje seksualnih usluga i vođenje bordela. Iako su te države obećale boriti se protiv trgovanja ljudima i seksualnog iskorištavanja u praksi je upravo zbog ovakvih pravnih rješenja kojima se legalizira tržište seksualnog iskorištavanja došlo do značajnog povećanja trgovanja ljudima’, napominju iz Ženske mreže Hrvatske koja se zalaže za oštro kažnjavanje kupaca te ukidanje kažnjavanja žena u prostituciji.

‘Kako bi se to ostvarilo hitno su potrebne promjene Kaznenog zakona i Zakona o prekršajima javnog reda i mira. Jedino se na ovaj način može spriječiti iskorištavanje žena kroz trgovanje ljudima i prostituciju’, zaključuju u Ženskoj mreži Hrvatske.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više