Novosti

Društvo

Akcija „Ni jedna žrtva više - ni jedna žena manje“

U 11 gradova Ženska mreža Hrvatske u utorak organizira javnu akciju "Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje" kojom se pridružuje globalnoj kampanji za uvođenje Međunarodnog dana protiv femicida

Large zenska

S jednog od protesta Ženske mreže (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Ženska mreža Hrvatske sa svojim članicama organizira javnu akciju "Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje" u 11 gradova u Hrvatskoj kojom se pridružuje globalnoj kampanji za uvođenje Međunarodnog dana protiv femicida.

U 2022. godini ubijeno je 13 žena u Hrvatskoj. Hrvatska je u samom vrhu, među tri najgore zemlje u Europskoj uniji po broju femicida. Razlog eskalacije broja ubojstava žena je u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja.

Istraživanja EU instituta za rodnu ravnopravnost pokazala su da upravo niža stopa integracije tj. primjene načela ravnopravnosti spolova u društvu dovodi do veće stope femicida što možemo direktno povezati s činjenicom da Hrvatskoj nedostaju glavne strategije za ravnopravnost spolova i nasilje nad ženama, ističu organizatorice i nastavljaju: Iako je još Nacionalnom politikom za ravnopravnost spolova iz 2001. godine predviđeno donošenje Nacionalne strategije protiv nasilja nad ženama, do danas nije donesena takva strategija koja bi obuhvaćala sve oblike nasilja i pružala strateški pristup, a danas nemamo ni Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova već 7 godina. Sve ovo pokazuje pokazuje da Vladu i političku elitu u Hrvatskoj ubojstva žena iskreno ne zabrinjavaju. Nije ih briga.

Organizacije Ženske mreže Hrvatske će 6. prosinca 2022. simboličkim javnim akcijama upozoriti na porast broja ubojstava žena i ravnodušnost vlasti prema toj temi.

Traže hitno donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istanbulskom Konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu te izmjene zakonodavstva koje će omogućiti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo kroz kaznenu sferu.

Akcija će se održati u Zagrebu na Trgu svetog Marka u 10 sati, u Splitu na Matejuški u 10 sati, u Poreču na Trgu slobode u 13 sati, u Virovitici na Trgu kralja Tomislava u 11 sati, u Pakracu na Trgu bana Josipa Jelačića u 10 sati, u Malom Lošinju na Trgu Republike Hrvatske u 13 sati, u Bjelovaru na Trgu Eugena Kvaternika u 10 sati, u Vukovaru na Trgu dr. Franje Tuđmana u 9 sati, u Belom Manastiru na Trgu slobode u 12:30 sati, u Rijeci ispred HNK Ivana pl. Zajca u 13:30 sati i u Korenici na Trgu svetog Jurja u 11:00 sati.

Ženska mreže Hrvatske i članice koje sudjeluju u akciji su SOS telefon - Ženska pomoć sada, Udruga žena Romkinja Bolja budućnost Zagreb, Domine Split, CGI Poreč, SOS Virovitica, DELFIN Pakrac, Centar za zdravo odrastanje Mali Lošinj, Hera Križevci, Udruga žena Vukovar, Oaza Beli Manastir, SOS Rijeka, Nit Korenica.

Akciju podržavaju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, Ženska soba, Žene ženama Živog ateljea DK, CESI, B.a.b.e., U dobroj vjeri.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više