Novosti

Kratko & jasno

Sanja Juras: Tražimo strategiju

Tražimo usvajanje zakona kojim bi bili sankcionirani svi oblici rodno uvjetovanog nasilja nad ženama te izmješteni iz prekršajne u kaznenu sferu, a zahtijevamo i tretiranje femicida kao posebnog kaznenog djela rodno utemeljenog ubojstva, kaže koordinatorica Ženske mreže

Large sanja juras goran stanzl

(foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Blagdansko vrijeme bilo je obilježeno novim zločinima protiv žena?

Prema dostupnim podacima koje je prikupila nezavisna stručnjakinja Dunja Bonacci Skenderović, u 2023. u Hrvatskoj je ubijeno devet žena: sedam žena ubile su njima bliske osobe, od toga su pet žena ubili njihovi intimni partneri. Svi počinitelji su muškarci. Svakodnevno svjedočimo slučajevima nasilja i naglašavamo da je femicid zločin koji je najlakše spriječiti jer mu uvijek prethodi kontinuitet nasilja od bliske osobe. Većina ih se događa kao posljedica propusta državnih institucija; kad bi one obavljale svoj posao kako treba, većina zločina nikad se ne bi desila. Upravo zato Ženska mreža traži strategiju kojom bi bili obuhvaćeni svi oblici nasilja, uključujući femicid, te propitivane konkretne mjere koje se odnose i na prevenciju. Tražimo usvajanje zakona kojim bi bili sankcionirani svi oblici rodno uvjetovanog nasilja nad ženama te izmješteni iz prekršajne u kaznenu sferu, a zahtijevamo i tretiranje femicida kao posebnog kaznenog djela rodno utemeljenog ubojstva.

Koliko je Vlada spremna da u izbornoj godini prihvati vaše zahtjeve?

Vlada je to najavila, ali još uvijek se ništa nije dogodilo i ne znamo kad će. U toku je djelovanje radne skupine pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na izradi Nacionalnog plana protiv nasilja nad ženama. Ne znamo kakav je prijedlog tog plana jer nije javno objavljen i hoće li uključivati sve oblike nasilja ili samo obiteljsko nasilje kao do sada. Nije dovoljno samo donijeti sporadične izmjene zakona; zato tražimo strateški pristup uz statističko praćenje, analize i preventivne mjere protiv nasilja nad ženama zato što se ono dešava praktički svakodnevno.

Ukazujete i na neravnopravnost žena na HRT-u jer u emisiji "Što je obilježilo 2023. godinu" nije bilo žena?

I ovo pokazuje kakva je programska politika HRT-a kojom bi trebalo aktivno promovirati načelo ravnopravnosti spolova, što je zakonska obaveza medija, a HRT to ne čini, nego diskriminira žene. HRT kao javna televizija u svojim programima treba uzimati u obzir njihov učinak na položaj žena i ravnopravnost spolova te izobrazbu djelatnika. Emisijom u kojoj se radi evaluacija 2023. bez žena kao sudionica šalje se neprihvatljiva poruka da nema žena koje bi to mogle relevantno komentirati. To nije izolirani primjer, često se događa da u se emisiji "Otvoreno" raspravljaju društveno relevantne teme bez ili s malim brojem žena.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više