Novosti

Manjinski zastupnik

Висoкoплaсирaни пo убojствимa жeнa

Дрaгaнa Jeцкoв пoздрaвилa je нajaвљeнe зaкoнскe измjeнe кojимa ћe бити oснaжeнa прaвa жртaвa. Пoвeћaт ћe сe кaзнe зa кaзнeнo дjeлo силoвaњa. Спoлнo узнeмирaвaњe сaдa ћe смaтрaти кaзнeним дjeлoм, a кршeњe мjeрa oпрeзa зaмиjeнит ћe сe истрaжним зaтвoрoм

Large sabor 1

Obilježavanje Dana borbe protiv nasilja nad ženama – Zagreb (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Na Nacionalni dana borbe protiv nasilja nad ženama 22. septembra, SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov navela je da je potrebno glasnije ukazivati na rodno uvjetovano nasilje, na neravnopravnost na tržištu rada, na seksizam i brojna etiketiranja žena u javnoj sferi. Hrvatska u tom pogledu stoji vrlo loše. Jeckov je podsjetila da su službeni podaci alarmantni: u posljednjih 20 godina u Hrvatskoj je ubijeno više od 400 žena.

- Nalazimo se na trećem mjestu u EU po broju ubojstava žena. Da nam ide loše, podsjetilo nas je Vijeće Europe za djelovanje protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (GREVIO) u svom posljednjem izvješću. Istambulska konvencija, koju smo ratificirali prije pet godina, nedovoljno se primjenjuje. I dalje se događaju slučajevi da policija privodi i zlostavljača koji tuče ženu, ali i samu ženu koja se nasilniku suprotstavlja s riječima poput: "Prestani, idiote!", pa ispada da ona nasilnika verbalno zlostavlja.

Upozoravaju nas da se lako i često odustaje od progona, da se dodjeljuju kazne manje od minimuma i da manje od deset posto osuđenih nasilnika završava u zatvoru. Sve to treba biti jasan signal da trebamo nešto konkretno učiniti - kazala je Jeckov. Pozdravila je najavljene zakonske izmjene kojima će biti osnažena prava žrtava. Povećat će se kazne za kazneno djelo silovanja s dosadašnje jedne do pet godina na tri do osam godina, a za kvalificirani oblik nasilja kazne će se povećati na pet do 12 godina. Spolno uznemiravanje sada će smatrati kaznenim djelom, a ne prekršajem. Kršenje mjera opreza zamijenit će se istražnim zatvorom.

- Ono što se traži već neko vrijeme i po čemu ćemo biti među prvima u Europi, uvodi se posebno kazneno djelo "teško ubojstvo ženske osobe" za koje će biti zaprečena kazna zatvora od najmanje deset godina do dugotrajnog zatvora. Usto, veoma je važno da je pomenuta posebna edukacija sudaca za ovakve vrste predmeta - navela je zastupnica. Naglasila je da je važna prevencija nasilja koja mora započeti u ranoj dječjoj dobi. Pored toga, potrebna je edukacija svih nadležnih tijela, medija i cjelokupne javnosti koja se mora ujediniti u borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja.

- To ni u kom slučaju nije privatna stvar već važno društveno pitanje i odgovornost cijelog našeg društva - istaknula je Jeckov.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više