Novosti

Društvo

Produžena ruka zlostavljača

Imamo obiteljske odjele na sudu u kojima suci izgledaju kao da su tamo po kazni, rečeno je na riječkoj tribini o nasilju nad ženama

Large tribina 2

Sudionice tribine o institucionalnom nasilju nad ženama

U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, prošli tjedan održana je tribina o institucionalnom nasilju nad ženama. Na tribini u Vili Ružić u Rijeci sudjelovale su zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije Mirjana Olujić, odvjetnica i vijećnica platforme Možemo u Županijskoj skupštini PGŽ Morena Lekan, a iz udruge SOS Rijeka sudjelovale su doktorandica filozofije Tanja Prokop i voditeljica edukativno-preventivnih programa Iva Davorija. Teorijski uvod u temu napravila je Tanja Prokop koja se osim znanstvenim pristupom bavi i pitanjem institucionalnog nasilja nad ženama.

- Važno je apelirati na institucije jer njihova obaveza je zaštita i podrška žrtvama. Upravo tu nastaje problem jer se događa da baš u tim institucijama toga manjka. Događa se da imamo nekakve subjektivne doživljaje slučajeva, sklonost predrasudama i zastarjele metode kojima institucije pokušavaju zaštititi žrtve. Postoje primjeri žena koje su pretrpjele obiteljsko nasilje, a koje podvrgavaju dodatnim psihološkim testiranjima kako bi se ustvrdilo jesu li podoban roditelj i tada se često događa da nasilni otac dobije skrbništvo nad djecom jer je žena u tom trenutku emocionalno nestabilna – objasnila je Prokop te izložila statističke podatke; u 2022. godini u Hrvatskoj je od policije bilo predloženo 5298 mjera zaštite, od kojih je samo 1813 izrečeno od sudova. U 2023. ubijeno je devet žena, a sve je više ubojstava od bliskih članova obitelji ili bivših partnera.

Da problemi postoje na društvenoj i strukturalnoj razini dokazuje sustav zbog kojeg u SOS Rijeka na dnevnoj bazi zaprimaju pozive žena koje su proživjele ili proživljavaju nasilje. Zbog toga se u udruzi nužno i bave institucionalnim nasiljem jer, kako objašnjava Davorija, jednom kada žene odluče prijaviti nasilje, "suočavaju se s oblikom nepovjerenja od institucija pa ih se kontinuirano izlaže preispitivanju iskustva nasilja".

- Nekad je prijava nasilja možda najveći rizik koji će žena poduzeti u svome životu jer tek onda kada napusti nasilnika i kada se počne suočavati s institucijama, počinju pravi problemi. Čini nam se kao da žene proživljavaju veće nasilje kada izađu iz tog nasilnog odnosa jer proživljavaju ga ponovno, ali na drugačiji način – kazala je Davorija te dodala da institucije postaju produžena ruka zlostavljača jer dozvoljavaju nasilniku da nastavi vršiti nasilje.

Odvjetnica Morena Lekan na sudu nerijetko zastupa i korisnice SOS Rijeka u oblasti obiteljskog i kaznenog prava, a ističe kako joj je tužno reći da je nedavno donesen novi obiteljski zakon koji je i dalje manjkav na nekoliko razina. Ništa na što su udruge apelirale nije usvojeno jer Vlada RH pri pisanju nije konzultirala struku, odnosno nije uvažila praksu.

- Upravo udruge koje su davale prijedloge nisu konzultirane, a upravo te iste udruge su na svoja leđa preuzele jako puno dužnosti koje bi država trebala preuzeti, a nije. U prvom redu to je psihološka podrška, koja bi trebala biti predviđena u državnim institucijama, a nije – kazala je Lekan te se referirala i na pravosudni sustav.

- Obiteljski zakon i međunarodno pravo kao što je Istambulska konvencija nešto je o čemu bi suci trebali biti educirani. Imamo obiteljske odjele na sudu u kojima suci izgledaju kao da su tamo došli po kazni, nikada se prije time nisu bavili, nemaju dovoljno informacija i nisu dovoljno senzibilizirani. Trebaju nam edukacije svih tih djelatnika. Nije dovoljno završiti pravni fakultet jer su ovo ključne pozicije na kojima suci moraju imati osjećaj za to što rade – dodaje Lekan.

Da je ovo jedna od tema kojima se u društvu moramo baviti istaknula je dožupanica SMŽ Mirjana Oluić, kazavši da nasilja ima svugdje i u svim sredinama, pa tako i u Sisku koji ima sigurnu kuću.

- Mi u županiji nemamo nekakvo SOS mjesto gdje bi se žene mogle javiti zatražiti pomoć ili savjet od stručnih lica, upitati ih kako postupiti u tom trenutku i to mi je izuzetno žao. Dok traže podršku u društvu suočavaju se s nizom drugih problema. Kada dolaze u sigurnu kuću moraju napustiti svoj dom, uzeti svoju djecu i otići, dok je zapravo potrebno tog nasilnika izdvojiti iz sredine u kojoj živi, a ne ženu – zaključila je Oluić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više