Novosti

Politika

Zaklada Solidarna pozdravlja oštrije kazne za femicid

Promjena zakonske regulative vezane za rodno nasilje korak je naprijed, ali treba vidjeti hoće li javni sustav u implementaciji sada napraviti dva koraka unatrag, kako to nažalost često biva, objavila je Zaklada Solidarna

Large blazevic

Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna (foto Davorin Višnjić/PIXSELL)

Zaklada Solidarna iskazala je zadovoljstvo zbog najavljenih značajnih izmjena Zakona o kaznenom postupku, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Zakona o sudovima i Obiteljskog zakona. "Strože kazne, specijalizacija sudaca, uvođenje femicida kao zasebnog kaznenog djela, zabrana korištenja pseudoznanstvenog pojma “otuđenje od roditelja” koje je nanijelo puno zla ženama i djeci žrtvama i svjedocima nasilja, bitno će, nadajmo se, utjecati na prevenciju rodno utemeljenog nasilja nad ženama. U cilju suzbijanja i prevencije, ukazujemo na nužnost razvoja programa kroz odgojno-obrazovni sustav", stoji u saopćenju Solidarne.

Nadaju se da će kvalitetne i nedvosmislene namjere Vlade da se u središte stave žrtve i njihova zaštita zaživjeti u praksi svih institucija čija je zakonska obaveza bavljenje problematikom rodnog nasilja nad ženama. "Ovo jest korak naprijed, ali za vidjeti je hoće li javni sustav u implementaciji sada napraviti 2 koraka unatrag, kako to nažalost često biva. Sada treba pažljivo pratiti i ocjenjivati uspješnost provedbe. Još je puno posla pred nama do trenutka kad ćemo moći reći kako je zaštita žena, djevojaka, djevojčica i sve djece učinkovita i cjelovita. Eppur si muove!", poručuju.

Dugo se čekalo, ali se ipak dočekalo. Barem na ovoj najvišoj razini. Godinama organizacije posvećene prevenciji i zaštiti žena od rodno utemeljenog nasilja zagovaraju upravo ove promjene, ali je očito bilo potrebno da netko “izvana”, u ovom slučaju GREVIO, dođe i kaže što se treba napraviti. Da se htjelo čuti i surađivati zajedno smo mogli puno tragedija spriječiti. Pozivamo Vladu i druga tijela javne vlasti da iz ovoga učimo i zajedno spriječimo buduće tragedije, upozoravaju iz Solidarne.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više