Novosti

Društvo

Europsko priznanje zakladi Solidarna

Za Fond 5.5, kojim pomaže stradalima u potresu zaklada Solidarna osvojila je ovogodišnju nagradu "European Citizen’s Prize“ koju Europski parlament dodjeljuje projektima koji potiču razumijevanje među građanima EU, prekograničnu suradnju, vrijednosti i temeljna prava EU-a

Large marina

Ivan Blažević i Marina Škrabalo iz zaklade Solidarna (foto Facebook/Marina Škrabalo)

Zaklada Solidarna osvojila je za Fond 5.5, kojim pomaže stradalima u potresu, ovogodišnju nagradu "European Citizen’s Prize“ koju Europski parlament dodjeljuje projektima koji potiču razumijevanje među građanima EU, prekograničnu suradnju, vrijednosti i temeljna prava EU-a. Hrvatska zaklada tako se našla u društvu 30 dobročinitelja iz 24 europske države, a u konkurenciji je bilo njih još 300.

Solidarna je Fond 5.5 ponovno aktivirala samo četiri sata nakon potresa koji je 29. prosinca 2020. pogodio Sisačko-moslavačku županiju i odmah krenula s kriznom potporom i pripremama za dugoročne projekte. Prikupljeno je 17,2 milijuna kuna donacija od 27.614 građana iz 36 zemalja i 637 tvrtki iz 16 zemalja.

Sredstva su usmjerena socijalno ugroženim sugrađanima; samohranim roditeljima, starijim obiteljima, obiteljima s više generacija, djeci, starijim i nemoćnim osobama te osobama s invaliditetom i kroničnim bolestima, seoskom stanovništvu.

Osiguran je 51 stambeni kontejner, opremljeno njih 33, više od 25 kuća je popravljeno, 10 obitelji je zbrinuto u tzv. zelenim kućama, izgrađeno je 8 drvenih "solidarnih kuća” i započela izgradnja održivih kuća koje mogu izdržati potres do 9 stupnjeva po Richteru.

Jednokratne novčane donacije dobilo je 527 najugroženijih obitelji - ukupno je više od 1200 obitelji dobilo neku vrstu pomoći, a s milijun kuna podržani su društveni i gospodarski projekti u zajednici koji su doveli do zapošljavanja, širenja tržišta i ekonomskog oporavka. Sve je to ostvareno sa samo šest zaposlenih, nekoliko volontera i velikim brojem suradnica i suradnika, ističu iz Zaklade. Svečanost dodjele nagrade održana je  8. studenog. 

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više