Novosti

Politika

Femicid na čekanju

Izdvajanje femicida kao zasebnog kaznenog djela bila bi dobra politička poruka, kaže članica radne skupine koja priprema zakonske izmjene Una Zečević Šeparović

Large femicid

S javne akcije inicijatve održane u Karlovcu (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Nakon minulih masovnih prosvjeda povodom ubojstva Nizame Hećimović u Gradačcu, održanih istodobno u Bosni i Hercegovini i ponegdje u Srbiji te u čak dvadesetak gradova u Hrvatskoj, prošloga se tjedna u Ministarstvu pravosuđa i uprave, uz nazočnost ministra Ivana Malenice, sastala radna skupina kako bi raspravljala o donošenju novog zakonodavnog okvira za zaštitu od nasilja nad ženama kao i obiteljskog nasilja.

U Hrvatskoj je lani ubijeno čak 13 žena, od čega su u 12 slučajeva počinitelji ubojstava bile bliske osobe u obitelji – supruzi, izvanbračni supruzi, intimni i bivši intimni partneri. Koordinacija koja okuplja četrdesetak ženskih organizacija i udruga stoga je na dan prosvjeda pisanim putem zatražila od ministarstva da se u najvažnijem izradi strategija koja bi se ticala svih oblika nasilja nad ženama, da se nasilje nad ženama konačno tretira kao kazneno, a ne kao prekršajno djelo, te da femicid postane zasebno kazneno djelo.

Odvjetnica Una Zečević Šeparović iz inicijative "Spasime" kaže da kao članica radne skupine ne smije pričati o detaljima razgovora sa sastanka, ali ističe i da za sada nema konkretnih rješenja koja bi prethodila Vladinim prijedlozima izmjena zakonskog okvira zaštite od nasilja nad ženama, nakon čega se na tu temu očekuje javno savjetovanje.

- Svakako, postoji dobra volja druge strane da se dođe do rješenja koja će biti na korist žrtvama nasilja - rekla je naša sugovornica.

Osim članova ministarstva, radnu skupinu čine odvjetnice i pravnice koje zastupaju ostale ženske organizacije – udrugu Domine, Solidarnu, Autonomnu žensku kuću Zagreb, SOS Rijeku, Žensku sobu i udrugu Babe – a svi iščekuju novi sastanak. Naša sugovornica ističe da je u ovom slučaju potreban sveobuhvatan zakonski zahvat. Najvažniji su edukacija stručnjaka o rodno uvjetovanom nasilju i nasilju u obitelji te povećanje kazni za takva nedjela.

- Naravno da bi izdvajanje femicida kao zasebnog kaznenog djela bila dobra politička poruka - zaključuje Zečević Šeparović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više