Novosti

Kratko & jasno

Jadranka Černjul: Zastrašujuće nasilje

Svjedočimo eskalaciji sve brutalnijeg obiteljskog nasilja i zastrašujućim ubojstvima žena od bliskih osoba, najčešće sadašnjih ili bivših, bračnih ili izvanbračnih partnera, sinova pa i, nažalost, unuka, kaže koordinatorica Sigurne kuća Istra

Large intrigator  mini

(foto Privatna arhiva)

Ovih dana bilježimo nove slučajeve nasilja nad ženama?

Svjedočimo eskalaciji sve brutalnijeg obiteljskog nasilja i zastrašujućim ubojstvima žena od bliskih osoba, najčešće sadašnjih ili bivših, bračnih ili izvanbračnih partnera, sinova pa i, nažalost, unuka. Zabrinjava činjenica da je naša država po broju ubijenih žena, žrtava obiteljskog nasilja, na trećem mjestu u EU-u.

Crna brojka od 400 ubijenih žena u posljednjih 20 godina u Hrvatskoj od ruku bliskih nasilnika i zlostavljača govori u prilog femicidu, koji je posljedica rodno uvjetovanog nasilja. Potvrđuje se, nažalost, crni prosjek da svake godine u našoj zemlji 20 žena plaća životom to što nisu napustile nasilnika. U Hrvatskoj je lani 13 žena ubijeno od bliskih osoba, a tijekom sedam mjeseci ove godine njih četiri.

Kako komentirate smrt osječke studentice, za što je tek naknadno osumnjičen njen prijatelj policajac?

Ne bih mogla komentirati zbog čega je policija prvobitno rekla da se radi o nesretnom slučaju, a naknadno je DORH pokrenuo istragu zbog sumnje u ubojstvo. Pretpostavljam da policija nije imala u prvi tren saznanja o pravom događaju, a pošto je osumnjičenik mijenjao iskaze, DORH je pokrenuo istragu. Iskreno želim vjerovati da policija nije željela zataškati slučaj zato što se radi o njihovom kolegi.

U BiH na slobodu je pušten bivši hrvatski rukometni reprezentativac koji je pretukao ženu i prijetio joj da će je ubiti?

Na tom slučaju možemo vidjeti kako je to kada zatvore oči i uši oni koji moraju pomoći ženi, žrtvi obiteljskog nasilja. Zakazali su svi, policija, sudovi... samo zato što nasilnik ima i rodbinske veze na sudu, policiji. Zato što je "ugledni" građanin, sportaš, reprezentativac. Grozim se činjenice da je pušten, da nije ostao u pritvoru. Fizičko i nasilničko ponašanje prema ženi i pred djetetom je vrlo opasno i ostavlja neizbrisive posljedice na žrtvu, a često izravno i neizravno na djecu. S tolikim arsenalom oružja koje mu je pronađeno ispod kreveta mogao je učiniti strašne stvari. Pušten je na slobodu, a trebao je ostati u zatvoru. Tako se nečinjenjem ohrabruje nasilnik, kojem nasilje očito nije strano.

Kako žrtve zaštititi od zlostavljača?

U Sigurnoj kući Istra uvijek ističemo važnost prevencije, pa već godinama održavamo radionice u osnovnim i srednjim školama na temu nasilja u mladenačkim vezama. Pozdravljam što je Vlada RH, dakako pod pritiskom Vijeća Evrope, ipak, konačno uvela femicid kao teško kazneno djelo. Pozdravljam i niz drugih zakonskih izmjena s ciljem bolje zaštite žena, žrtava obiteljskog nasilja. No izmjene više zakona, u korist strožeg sankcioniranja nasilnika, sigurnije zaštite žrtava obiteljskog nasilja, uspješnijeg preveniranja ovog društvenog problema, ne smiju ostati mrtvo slovo na papiru već trebaju zaživjeti, što prije u praksi!

Sigurna kuća Istra djeluje od 2006. godine kada smo otvorile vrata naša dva skloništa i dva savjetovališta, za sve žene kojima je naša pomoć potrebna. Osim smještaja i hrane pružamo im psihosocijalnu, psihološku, pravnu pomoć i podršku. Žena, žrtva nasilja nema novaca, nema posla, često je i opterećena kreditima i dugovima na koje ju je prisilio partner, nema suporta i teško donosi odluke. Te su žene izgubile samopouzdanje, jer im je partner godinama govorio da su glupe i nesposobne. U biti je obrnuto. Kada žena spozna snagu, onda je puno lakše. Izlaza uvijek ima, a žena mora sama odlučiti kada će prekinuti s nasilnim partnerom.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više