Novosti

Politika

EP usvojio prvu direktivu o suzbijanju nasilja nad ženama

U svjetlu nadolazećih izbora za Europski parlament, Ženska mreža naglašava da zastupnici Kolakušić, Sinčić i Ilčić nisu dali podršku zaštiti žena i djevojčica od nasilja na razini Europske unije

Large zene

Ilustracija (foto Patrik Macek/PIXSELL)

U srijedu je u Europskom parlamentu usvojena prva direktiva Europske unije o suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Sve žene i djevojčice imat će jednaka minimalna prava na zaštitu od nasilja bez obzira na to gdje žive u Europskoj uniji, izvijestila je Ženska mreža Hrvatske, pozdravljajući donošenje ovog važnog zakonodavnog akta za zaštitu žena od nasilja.

Direktiva označava ključan korak u zaštiti žena i djevojčica od rodno utemeljenog nasilja u svim sferama života, uključujući i Internet.

Ženska mreža Hrvatske pozdravlja odluku Europskog parlamenta, posebno glasove zastupnica i zastupnika iz Hrvatske koji su prepoznali važnost ove direktive i hitnu potrebu za rješavanjem problema nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

Za Direktivu je u Europskom parlamentu glasalo 522 zastupnica i zastupnika među kojima i zastupnici SDP-a i HDZ-a. Među 72 suzdržanih bili su Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić, a samo 27 zastupnika izjasnilo se protiv direktive među kojima i Ladislav Ilčić.

U svjetlu nadolazećih izbora za Europski parlament, Ženska mreža naglašava da zastupnici Kolakušić, Sinčić i Ilčić nisu dali podršku zaštiti žena i djevojčica od nasilja na razini Europske unije.

U ovoj direktivi Europska unija prvi puta prepoznaje nasilje nad ženama kao prepreku za postizanje ravnopravnosti između žena i muškaraca. Direktiva postavlja ključne obveze za sve države članice EU-a da poštuju svoje pravne obveze i politike za zaustavljanje nasilja nad ženama. Sve države članice imaju obvezu u roku od 3 godine uskladiti svoje zakonodavstvo sa direktivom.

Pozivaju novu Vladu RH da joj nakon formiranja jedan od prvih koraka bude potpuno usklađivanje zakonodavstva sa novom direktivom i donošenje sveobuhvatnih zakona i strategija protiv nasilja nad ženama.

Također traže donošenje Zakona protiv svih oblika nasilja nad ženama, uključujući femicid, koji bi nasilje nad ženama u potpunosti izmjestio iz prekršajne u kaznenu sferu te donošenje Nacionalne strategije protiv svih oblika nasilja nad ženama.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više