Novosti

Intervju

Bojana Genov: Prostitucija nije poduzetništvo

Aktivistkinja Ženske mreže Hrvatske: Stav da je riječ o slobodi poduzetništva su prazne priče koje na ruku idu samo onima koji se bave i sudjeluju u preprodaji ženskog seksa, makroima i muškarcima koji kupuju seks

7pu1t4wgwdf43lz7et6gfl1eqjs

Bojana Genov (foto Grgur Žućko/PIXSELL)

Kako komentirate da je francuski Ustavni sud ocijenio ustavnim francuski zakon iz 2016. godine kojim su propisani kažnjavanje kupaca prostitucije, potpuna dekriminalizacija osoba u prostituciji i obveza donošenja nacionalne politike izlaska, zaštite i podrške za žrtve prostitucije, podvođenja i trgovanja ljudima?

Riječ je o vrlo važnoj presudi zbog toga što se njome prodavanje žena definira kao oblik nasilja, a ne kao biznis ili seksualni rad. Taj skandinavski model koji dekriminalizira žene, a kažnjava kupca seksa je odličan. U svakoj državi u kojoj bude prihvaćen značit će jedan doprinos više ka razumijevanju toga da je prostitucija nasilje i da je obavezno treba suzbijati. Ženska mreža Hrvatske zagovara taj model i nadamo se da će on biti primijenjen u Hrvatskoj. Također, smatramo da je termin seksualni rad izrazito neprimjeren i da ne odražava pravu stvarnost prostitucije, koja je ogledalo neke vrste egzistencijalne zamke u kojoj se nalazi žena koja se time bavi.

Postoje i oni koji se protive ovom zakonu, predstavljajući fundamentalističku liberalnu ideologiju, po kojoj zagovaraju ‘seksualni rad’ i nekažnjavanje ‘kupaca’ pod krinkom ‘slobode poduzetništva’.

Takvo što ne može se smatrati poduzetništvom ni u kom slučaju. Tek kad oni koji tako nešto zagovaraju počnu svoje vlastite kćeri obučavati za takvu vrstu ‘poduzetništva’, onda ću im povjerovati da se radi o poduzetništvu. Takvi stavovi su prazne priče koje na ruku idu samo onima koji se bave i sudjeluju u preprodaji ženskog seksa, makroima i muškarcima koji kupuju seks, odnosno seksualnoj industriji općenito.

Kakvo je sada stanje u našem zakonodavstvu po pitanju prostitucije? Prošle godine je zbog prostitucije prijavljeno šest osoba.

Svodi se na to da su žene dekriminalizirane, ali nema ni kažnjavanja kupaca seksa. Zbog bavljenja prostitucijom, žene više ne progoni nitko, ali nažalost niti njihove kupce. Smatramo da je takva situacija samo održavanje statusa quo te podržavanje tog specifičnog oblika nasilja nad ženama kojim se iskorištava njihova egzistencijalna ugroženost.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više