Novosti

Kronika

Fotogalerija: Stigla pomoć iz šibenskog zaleđa

Načelnici općina Kistanje, Ervenik i Biskupija prikupili su građevinski materijal i higijenske potrepštine koje su u subotu dopremljene u centralno skladište SNV-a u Vrginmostu

U akciju Srpskog narodnog vijeća "Banija je naša kuća" od početka su uključene općine s područja koja nisu pogođena potresom, a u čijem vođenju bitnu ulogu imaju članovi SDSS-a. U subotu su tako načelnici dalmatinskih općina Kistanje, Ervenik i Biskupija, zajedno s Ognjenom Vukmirovićem, zamjenikom šibensko-kninskog župana i Anjom Šimpragom, saborskom zastupnicom SDSS-a, u SNV-ovo centralno skladište u Vrginmostu drugi put dostavili humanitarnu pomoć. Dalmatinci su donijeli svega – od građevinskog materijala i kreveta do higijenskih potrepština, koje su preuzeli SNV-ovi aktivisti u Vrginmostu.

Anja Šimpraga naglasila je da su prije sakupljanja pomoći kontaktirali predstavnike SNV-a na stradalom području, tako da su donijeli građevinski materijal koji je najpotrebniji u ovom trenutku.

– Donijeli smo i higijenske potrepštine, koje neće propasti a uvijek su važne i dobro ih je imati. Dopremili smo i krevete za koje su nam kazali da nedostaju – istaknula je zastupnica Anja Šimpraga.

– Šibensko-kninska županija, kao i sve općine i gradovi s tog područja, već su uplatili financijska sredstva na poseban račun državnog proračuna, a pomagali su i direktno jedinicama lokalne samouprave na tom području. Neke naše općine preuzele su inicijativu da obnove i dio kuća na potresom pogođenom području, dok su druge organizirale prikupljanje građevinskog materijala. Konkretno, današnja akcija rezultat je dogovora općina Kistanje, Ervenik i Biskupija, koje uz pomoć vijeća srpske nacionalne manjine i koordinaciju SNV-a, dopremaju građevinski materijal u centralno skladište SNV-a koji će ga preko svojih terenskih koordinatora znati podijeliti onima kojima treba – kazao je dožupan Vukmirović.

Načelnik općine Ervenik Predrag Burza istaknuo je da u muci ne treba raditi razliku, zbog čega su pomogli stradalima u skladu sa svojim mogućnostima.

– Točno je da mi dolazimo iz ratom devastiranog i siromašnog kraja, ali odmah nakon potresa smo se organizirali i krenuli pomagati stradalima. Najprije smo to radili preko proračuna pa preko SNV-ove akcije "Banija je naša kuća". Prikupljali smo higijenske pakete za djecu i druge važne stvari, a bili bismo najsretniji da možemo dati sve koliko treba. Pratit ćemo potrebe na terenu i nastaviti s pomaganjem – rekao je Burza.

Na pomoći je zahvalio načelnik Gvozda Milan Vrga, posebno istaknuvši da je još vrijednija, s obzirom na to da dolazi iz šibenskog zaleđa koje se nipošto ne može smatrati bogatim krajem. Naglasio je da je na Baniji najpotrebniji građevinski materijal koji može pomoći u sanaciji štete. Govoreći o području općine, Vrga je kazao da je nastradalo između 100 i 150 objekata, od čega njih 20 ima oznaku crveno jer su neupotrebljivi pa su stanari smješteni u kontejnere, a 70 posto žutu kao privremeno neupotrebljivi.

– Pomoć u centralno skladište u Vrginmostu dolazi iz svih područja Hrvatske, najviše od vijeća srpske nacionalne manjine i, dijelom, iz Republike Srbije – kazao je Vrga.

U petak je SNV dijelio kontejnere u Luščanima, Begovićima, Donjoj Bačugi, te Velikom Šušnjaru i Moštanici, a proteklih dana SNV-ove radne grupe opremale su sanitarnim čvorovima kontejnere koji su u prvom naletu, par dana nakon potresa, dostavljeni unesrećenima kada je glavni prioritet bio krov nad glavom.

Video možete pogledati ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više