Novosti

Fragmenti grada

Bio hipokrizija

Psi, mačke i ostali kućni ljubimci ne mogu ući, ali nam to ne možete i ne želite jasno reći jer se to ne uklapa u reklamno-ideološki okvir koji o sebi gradite i plasirate

Large hajrudin

(foto Kirill Kukhmar/TASS/Newscom/PIXSELL)

To je jedna od onih brojnih, sve brojnijih, trgovina "zdrave hrane". Označitelj koji bi nam trebao garantirati da ćemo na tim mjestima dobiti kvalitetnije proizvode. Tamo je navodno sve iz kontroliranog uzgoja, prirodni proizvodi idealni za stare i nove recepte, fusion kuhinja recimo, bez dodatnih, po zdravlje štetnih, aditiva i tome slično. Pa nam onda tikve, bundeve i patlidžane prodaju na komad, po cijenama suhog zlata, a ne hrane koja je, ne tako davno, bila većini dostupna na placevima.

Razmilili su se takvi dućani u dijelovima većih gradova za koje postoji trgovačka procjena da svojim demografskim, socijalno-klasnim profilima odgovaraju njihovoj profitnoj kalkulaciji. Računaju da nas je urbanih, građanskih i srednjeklasnih sa stabilnim i solidnim primanjima, ali i sa životno-stilskim i prehrambenim navikama, u takvim kvartovima dovoljno da pokrijemo njihove poslovne bilance, učinimo ih rentabilnim.

Našao sam se prije nekog vremena u jednoj takvoj trgovini, tragao sam za nekom netipičnijom namirnicom i azijskim začinom, kakve je moguće pronaći samo na takvim mjestima. Pas je bio sa mnom. I sve je izgledalo u redu, tipično i banalno, dok se iza pulta nije uprizorio vođa smjene. Zamolio me da izvedem psa jer ljubimcima nije dopušten ulazak u trgovinu. Nemam problem s tim, mogu to razumjeti i prihvatiti kao kriterij na takvim mjestima, ali onda očekujem da nas se o tome obavijesti na jednostavan način, prikladnom naljepnicom na ulaznim vratima.

To je onaj piktogram koji prikazuje prekriženog psa, što znači da ih je zabranjeno uvoditi. Nisam se ustručavao mladom trgovcu to i reći, upitati ga, ako je već takvo pravilo na djelu u dotičnoj trgovini, zašto onda na ulazu nema pripadajućeg znaka. Moja opaska mu se očito nije svidjela, oklijevao je i kružio, pokušavao se izvrdati, ali nisam se dao, ustrajavao sam na tome da mi da jasan odgovor. Pa sam na kraju iz njega odgovor iscijedio, u verziji koju nisam mogao ni očekivati. Izlanuo se da nema prikladne informacije na vratima zato što bi takva obavijest predstavljala loš imidž za trgovinu.

Tako znači. Psi, mačke i ostali kućni ljubimci ne mogu ući, ali nam to ne možete i ne želite jasno reći jer se to ne uklapa u reklamno-ideološki okvir koji o sebi gradite i plasirate. Očekujete da to sami na neki način shvatimo i da se tome shodno ponašamo, ne da biste morali biti baš izravni. A eksplicitni po tom pitanju ne možete biti jer znate da se od trgovina poput vaše – u kojima je hinjena politika organskog, zdravog, bio, vegetarijanskog i veganskog – očekuje da budu i pet friendly, to je nezaobilazna vrijednosna puzzla u mozaiku.

Znači da ste, u najkraćem i najjasnije, licemjeri. Stoga sugestija, ako već ne može slika prekriženog psa, onda barem osmislite, izradite i na vrata nalijepite piktogram kojim bi poručili: ovdje prakticiramo i promoviramo hipokriziju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više