Novosti

Fragmenti grada

Krepat, ma ne molat

Molat je izvedenica iz talijanskog glagola "mollare" što znači odustati. "Krepati/umrijeti, ali ne odustati" borbeni je dakle poklič koji upućuje na stanje revolta, prkosa i otpora po svaku cijenu, pa i po cijenu krajnje smrti

Large hajrudin

Prosvjed za spas brodogradilišta 3. maj, Rijeka 2018. (foto Goran Kovačić/PIXSELL )

Jedno od prepoznatljivijih obilježja, svojevrstan zaštitni moto riječkog i kvarnerskog urbanog folklora, poznata je krilatica "Krepat, ma ne molat". Na tronu donekle srodnih simbola konkurirati mu eventualno mogu lokalna slengovska uzrečica "šta da?" (stvarno/doista/zaista?) i povijesni motiv Morčića, preveden u klasičnu formu nakita tog kraja. No u takvoj konkurenciji "Krepat, ma ne molat" pokazuje najveći društveno mobilizacijski kapacitet. Tome je tako i zato jer se za rodonačelnike tog slogana imaju pripadnici Armade, navijačke skupine HNK Rijeka. Prema legendi, riječ je o uratku njihove frakcije iz naselja Rubeši koje pripada gradu Kastav u neposrednoj okolici Rijeke.

Štokavce - koji nisu u bliskom dodiru s čakavskim, niti su povijesno i geografski neposredno izloženi utjecajima talijanskog jezika - ovaj slogan na prvu možda može navesti na pogrešan trag u pokušaju da ga razumiju i shvate. Mogli bismo, recimo, prvoloptaški pomisliti da molat znači moliti, preklinjati. To bi naravno bilo pogrešno, jer se očito radi o izvedenici iz talijanskog glagola "mollare" što znači odustati. "Krepati/umrijeti, ali ne odustati" borbeni je dakle poklič koji upućuje na stanje revolta, prkosa i otpora po svaku cijenu, pa i po cijenu krajnje smrti.

Nije stoga čudno da su ga tako strastveno prigrlili nogometni navijači, i inače skloni emocionalno-adrenalinskim i identitetskim prenaglašavanjima, do čega dolazi uslijed snažnog osjećaja pripadnosti grupi, većem kolektivitetu, a pogotovo kada takvi sentimenti bivaju potaknuti i podržani iz političko-ideoloških središta moći. No nije se naravno ovaj slogan zadržao tek pod okriljem nogometne armade. Dovoljno ga je već upisati u prozorčić najpoznatije internetske tražilice, pa da bismo u galeriji slika vidjeli kako su ga preuzele maškare i zvončari na riječkom karnevalu; sindikalisti i radnici brodogradilišta 3. Maj; pojedinci koji ga tetoviraju na svoje podlaktice; čest je motiv za uličnu umjetnost, zidne murale i grafite... A reagiralo je naravno i tržište. Sitni gedžeti u vidu šalica ili zaštitnih maski za lice s ovom parolom, dugo su već opća mjesta suvenirsko-turističke ponude u Rijeci. Popularizaciji slogana, ali i njegovoj kooptaciji, zasigurno je svojevremeno doprinijela i bivša predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović, kada je izjavila da i sama dijeli takav životni moto, iskazan u toj paroli iz njenog rodnog kraja.

No možemo biti poprilično sigurni da se Kolindi, kao niti Armadi - toj predvodnici radikalno nacionalističke desnice u Rijeci i na Kvarneru - ne bi baš dopao prijedlog jednog kontekstualno-komparativnog čitanja koje u krilatici "Krepat, ma ne molat" razumije i pronalazi povijesno utemeljen simbol revolucionarnog otpora antifašista i partizana iz tog dijela Hrvatske, oružano iskazan spram talijanskih fašističkih okupatora.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više