Novosti

Fragmenti grada

Save Your Money

Kako privući "prave" turiste – one više platežne moći, ali i "dobrog", pristojnog ponašanja – a riješiti se "niškoristi" kvaziturista, backpackera i ostalih koji "samo gledaju, przne oko sebe, galame i ništa ne troše", a i lošeg su morala?

Large hajrudin

Hvar (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

Sjećamo se "scena" od prije više godina u gradu Hvaru, negodovanja gradskih vlasti, Crkve i nekih mještana zbog navodno razularenih i nemoralom optočenih partija mahom stranih turista na glavnom gradskom trgu tokom ljetne sezone. Te su kritike i primjedbe turističkih hvarskih tulumarenja bili premreženi "osjetljivim" obilježjima. A ciljali su na činjenicu da su na tim partijima sudjelovali gejevi i da su se događali – o, strašnog li nemorala! – neposredno ispred Katedrale sv. Stjepana I.

Ponovo se u prvi plan probila stara olinjala tema u Dalmaciji, vezana uz ljetnu sezonu, turizam i turiste: kako privući "prave" turiste – one više platežne moći, ali i "dobrog", pristojnog ponašanja – a riješiti se "niškoristi" kvaziturista, backpackera i ostalih koji "samo gledaju, przne oko sebe, galame i ništa ne troše", a i lošeg su morala? Pa su se dosjetili nimalo originalne metode, globljenja drskih i neposlušnih. Ne znam kada su postavljene, koliko dugo stoje na ulazima u staru jezgru grada Hvara, ali za mene su table s upozorenjima – indikativno napisane isključivo na engleskom, s popratnim vizualnim materijalom u vidu niza piktograma – bile nove i pomalo šokantne. Kazuju one, "Save your money and enjoy Hvar" te "Keep calm" (ovom zadnjem prišiven je piktogram srca). Kako je naravno potrebno definirati što točno znači "mirno uživati u Hvaru", a istovremeno "sačuvati svoj novac", sve je bilo potrebno i nacrtati. Pa su se gradski vizualno-dizajnerski neimari dali na posao. Uprizoruje nam tako ova tabla da će nepažljiv heteroseksualni par koji se usudi prošetati starim gradskim središtem manjkavo odjeven – on u kupaćim gaćicama bez majice, a ona u bikiniju – platiti globu od 600, odnosno 500 eura (ovisno jesu li muške gaćice kraće ili duže). No to je još i "povoljna tarifa" u usporedbi s onim što čeka neodgovorne koji bi se drznuli, nedopustivo ležerno opušteni na trgu ispred Katedrale, konzumirati tzv. brzu hranu (reprezentira je pizza cut motiv) i alkoholno piće (simbolizira ga crtež pune pivske krigle). Takvi će, poručuje nam jedna od sličica, ostati kraći za 700 eura. Dok ovo zadnje prepoznatljivo cilja na backpackere, sličice koje bi targetirale homoseksualne nepodopštine nismo uspjeli locirati. Vjerojatno ih nema i zbog opasnosti da bi njihovo uprizorenje možda narušilo kanone tzv. političke korektnosti. Pažljiviji i pametniji će dakle ostati mirni i trezveni, pa će "spasiti svoj novac". Ali bi taj novac ipak trebali negdje potrošiti.

Stoga prijedlog gradskim vlastima da isplaniraju, izrade i postave dodatne table koje bi recimo sugerirale "Spend your money" i "Keep consuming and enjoy". Do osmišljavanja boljih vizualija, mogle bi poslužiti foto slike restoranskih menija na kojima "jadranske" lignje koštaju 300 kuna, ili tečajnih lista u mjenjačnicama gdje se 100 eura prodaje za 630 kuna.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više