Novosti

Politika

Franjo Habulin ostaje na čelu SABA RH

Odnos državnih institucija prema antifašizmu kao i društveni status antifašističkih boraca i antifašista u Hrvatskoj danas krajnje su zabrinjavajući, rečeno je na izbornoj Skupštini Saveza antifašističkih boraca i antifašista

Large habulin

Franjo Habulin, predsjednik SABA RH (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Za predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH) ponovo je izabran Franjo Habulin koji je tu dužnost obnašao i u prethodnom mandatu, kao i reizabrani potpredsjednici po regijama.

Na izbornoj Skupštini, održanoj 16. decembra u Zagrebu, istaknuto je da su najblaže rečeno odnos državnih institucija prema antifašizmu kao civilizacijskoj vrijednosti i društveni status antifašističkih boraca i antifašista u Hrvatskoj krajnje zabrinjavajući.

Svjedoci smo sve veće eskalacije neofašističkih ispada različitih skupina i pojedinaca, uključivo i nekih stranaka i udruga nastalih iz Domovinskog rata. Negativna društvena klima više od dva i pol desetljeća usmjerena je na minimiziranje, pa čak i kriminaliziranje NOB-a. Antifašistički borci nerijetko se prikazuju kao zločinačka komunistička vojska, uz istodobno veličanje ustaša i domobrana, kao rodoljuba i istinskih boraca za Hrvatsku. Na toj osnovi gradi se i odnos prema spomen obilježjima i njegovanju tradicija antifašizma, naglasili su učesnici rasprave i založili se za dosljedno poštovanje sadržaja Ustava RH i naročito Deklaracije o antifašizmu koju je još 2015. donio Hrvatski sabor povodom 60. godišnjice pobjede nad fašizmom.

Habulina su kao kandidata istaknule županijske zajednice i savezi, a na njihov prijedlog

za potpredsjednike Saveza izabrani su - za antifašističke udruge s područja Dalmacije Vesna Ugrina, iz Istre Edo Jerman, iz Primorsko-goranske regije Dinko Tamarut, iz sjeverozapadne Hrvatske Anica Desnica, iz Zagrebačke regije Miroslav Delić te s područja Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema Lazo Đokić. Za predsjednicu Nadzornog odbora izabrana je Ivana Posavec Krivec.

Skupštine je usvojila odluku o osnivanju Zaklade Vladimir Nazor putem koje će se revalorizirati historijske tekovine, pratiti suvremena događanja i organizirati tematske rasprave o antifašizmu danas, uz poticanje educiranja mladih istraživača. Usvojena je i Deklaraciju o poticanju imenovanja geografskih toponima, ulica i trgova imenima antifašistkinja i antifašista, saopćeno je iz SABA RH.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više