>

novosti logo

Glavaš pod inicijalima

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa je naložio sudovima da na mrežnim stranicama objavljuju vrijeme i mjesto rasprave, ime i prezime optuženika te vrstu kaznenih djela, no u najavi za ročište u Zagrebu bili su navedeni samo inicijali Branimira Glavaša

Nakon nekoliko tjedana skrivanja identiteta optuženika u najavama rasprava na županijskim sudovima u Splitu, Osijeku i Zagrebu, specijaliziranih i za suđenja u ratnim zločinima, a što je bilo obrazloženo zaštitom osobnih podataka, oglasio se predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa. On je svim sudovima naložio da na svojim mrežnim stranicama moraju objavljivati vrijeme i mjesto održavanja rasprave, ime i prezime optuženika te vrstu kaznenih djela za koja im se sudi. Sessa je također naložio da u kaznenom postupku treba objaviti i zakonski naziv kaznenog djela uz oznaku zakonskog članka te po potrebi kratki opis događaja.

‘Izvršavanje sudbene vlasti, dakle i suđenja su aktivnosti od javnog interesa. Podaci o javnim suđenjima su podaci koji su odnose na izvršavanje sudbene vlasti i zato je objava tih podataka nužna. Ti podaci trebaju biti dostupni javnosti radi vidljivosti aktivnosti sudova koje su od javnog interesa’, objasnio je Sessa, koji se u svojoj odluci pozvao na praksu Europskog suda za ljudska prava, kao i praksu britanskih, njemački i francuskih sudova.

Nalog predsjednika Vrhovnog suda odmah su, ali djelomično, prihvatili u Osijeku, gdje su iskombinirali neke najave ročišta s inicijalima, a neke s imenima i prezimenima, ali su ga ovog tjedna još uvijek ignorirali Županijski sudovi u Splitu i Zagrebu. U najavi za ročište u Zagrebu za ratni zločin u Osijeku, za koji je optužen saborski zastupnik Branimir Glavaš, bili su navedeni samo njegovi inicijali. Županijski sudovi su kao razlog skrivanja identiteta optuženika navodili raniju Odluku o objavi i anonimizaciji sudskih odluka predsjednika Vrhovnog suda, koju Sessa očito sada nastoji ispraviti.

Međutim, na Županijskom sudu u Splitu smatraju da u prilog zaštiti identiteta optuženika u kaznenom postupku ide i sam Zakon o pravu na pristup informacijama, po čijem je članku 15 propisano kako tijela javne vlasti imaju pravo ograničiti pristup informacijama u kaznenom postupku te ako bi objavljivanje identiteta onemogućilo učinkovito i nepristrano vođenje sudskog postupka. S obzirom na to da je Sessina odluka objavljena ovog tjedna, uskoro će biti jasno poštuju li županijski sudovi odluke predsjednika Vrhovnog suda.

1/1