Novosti

Kronika

Godišnjica bitke na Humci

Povodom bitke na najvišem vrhu Moslavačke gore, koja se dogodila 28. januara 1942. godine, predstavnici Mjesnog odbora Krajiške Kutinice organizirali su marš antifašista na ovu povijesnu lokaciju

Fc5j9blek2kj6s3g1q1zw9p7fm6

Antifašisti na vrhu Moslavačke gore

Povodom bitke na Humci, na najvišem vrhu Moslavačke gore koja se dogodila 28. januara 1942. godine, predstavnici Mjesnog odbora Krajiške Kutinice organizirali su marš na ovu povijesnu lokaciju. Desetak mlađih antifašista uz dvadesetak stanovnika obližnjeg sela Selište, položili su vijence kod spomenika ‘Bitki na Humci’. Delegacije ispred Udruge antifašističkih boraca i antifašista te srpske zajednice Garešnice i Kutine prisjetile su se žrtava, a u naumu ih nisu zaustavili niti nekoliko desetaka centimetara debeli snježni pokrivač i temperaturni minusi.

Gotovo isti uvjeti bili su i te 1942. godine. Bitka između snaga NDH i Moslavačke partizanske čete ‘Kasin Čehajić’ na čelu sa Pavlom Vukmanovićem-Stipom je započela u ranim jutarnjim satima na minus 30 stupnjeva Celzijevih i 60 centimetara snijega. Iako je četa bila okružena sa više strana, pružala je veliki otpor, te je borba je potrajala cijeli dan. Naposljetku, neprijatelj je poražen uz minimalne partizanske gubitke, a četa se iz Moslavine prebacila u Slavoniju, u selo Borke na slobodnu partizansku teritoriju. Pobjeda Moslavačke čete jako je odjeknula među narodom i bila poticaj za podizanje daljnjih ustanaka.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više