>

novosti logo

Goloruki Wehrmacht

Gotovo mjesec dana u centru Gline stoji ploča na kojoj se ustaše i pripadnici Wehrmachta nazivaju ‘mučenicima’. Spomen-ploču s ‘bijelim križem istine’ podignula je 8. srpnja sisačka podružnica Hrvatskog domobrana, u znak sjećanja na pripadnike njemačke okupatorske vojske, domobranskih postrojbi i ‘drugih grana oružanih snaga NDH’ koje su likvidirane u Glini i okolici’, pri čemu barataju s potpuno nevjerojatnim brojkama i klimavim pravopisom. ‘Goloruki su mučenici bez sudski dokazane krivnje 1945. ubijani na Poglediću, u Šibinama, Šaševoj, Majskim Poljanama, Stankovcu i Brnjeuški. Najviše ratnih gubitaka, oko 30.000 iz postrojbi njemačkog Wehrmachta, nestalo je s livada i stadiona na desnoj obali rijeke Gline’, stoji među ostalim na ploči koju je blagoslovio biskup Vlado Košić. Na svečanosti su bili HDZ-ov gradonačelnik Stjepan Kostanjević te predsjednik Gradskog vijeća i upravitelj glinske kaznionice Željko Šešerin, također član HDZ-a.

Gradonačelnika Kostanjevića nismo uspjeli dobiti za komentar, jer je, riječima službenice u njegovom uredu, nekoliko puta bio odsutan. Zamjenica gradonačelnika Branka Bakšić, predstavnica srpske manjine, rekla nam je da ‘ne zna ništa o tome’.

- Nisam bila nazočna kad se spomen-ploča otkrivala niti sam upoznata s tom temom -poručila je dogradonačelnica, dodajući da je njen djed poginuo u partizanima, tako da su poznati njeni stavovi o tome. Na zamolbu da iznese te stavove i komentira činjenicu da su na javnoj glinskoj površini ustaše i njemački vojnici proglašeni ‘mučenicima’, gospođa Bakšić nas je uputila na gradonačelnika.

Župan sisačko-moslavački Ivo Žinić, još jedan HDZ-ovac, bio je u travnju ove godine na skupštini Hrvatskog domobrana. Tamo je izjavio kako ‘nažalost, domobrani u Drugom svjetskom ratu nisu uspjeli u svom naumu’ uspostave ‘hrvatske slobode’. Hrvatski domobran je organizacija koja pod firmom nositelja domobranske ideje, godinama veliča ustaštvo, i u svojim publikacijama, kako smo pokazali nedavno u Novostima, najotvorenije radi na umanjivanju ustaškog udjela u holokaustu. Ta je ideološka potka sastavni dio njihova očuvanja sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata, najčešće u prisustvu lokalnih ogranaka HDZ-a. Postavljanje glinske ploče usred ljeta trebalo bi razmatrati u svjetlu totalnog revizionizma koji se provodi u ovom gradiću od 1995. sa svrhom minoriziranja ustaških zločina koji su odnijeli oko 2000 života tamošnjih Srba, Židova i Roma.

1/1