>

novosti logo

Grčka korak bliže izlasku iz eurozone

Grčka vlada odbila je platiti 300 milijuna eura MMF-u do ovoga petka, kad je istekao zadnji rok za prethodno dogovorenu isplatu, poručujući pregovaračima Troike da će do kraja lipnja isplatiti svih 1,6 milijardi eura. Potez grčke vlade iznenadio je europske institucije, jer se činilo kako će isplatiti prvi od četiri obroka na vrijeme, budući da je novac osiguran, te da je premijer Grčke Alexis Tsipras takav scenarij otprije najavio šefici MMF-a Christine Legard.

Čini se kako je grčka odluka prvenstveno akt prkosa europskom ekonomsko-političkom establishmentu i njegovim ultimatumima za novim mjerama štednje, piše ‘The Guardian’, koji na naslovnici navodi da je Grčka zbog ove odluke korak bliže izlasku iz eurozone. Naime, odluka je iznenađenim kreditorima obznanjena nakon što je grčka vlada ljutito reagirala na njihove zahtjeve za daljnjim rezovima, reformama mirovinskog sustava i deregulacijom radnog zakonodavstva, čime su uvjetovali novi kredit u iznosu od 7,2 milijarde eura.

Zbog toga se povećavaju šanse da Grčka odgodi isplatu dugovanja, izgubi potporu za svoj financijski sektor od Europske centralne banke i na koncu bude prisiljena istupiti iz monetarne unije.

Zahtjevi Europske unije, ECB-a i MMF-a za novim mjerama štednje u javnom sektoru opisani su među isturenim članovima Syrize kao šokantni, provokativni, sramotni i nečasni. Suočen s pritiskom članova vlade koja je dobila izbore upravo zahvaljujući obećanjima da će zaustaviti oštre rezove, Tsipras je po svemu sudeći u Bruxelles odlučio poslati odbijenicu. Uoči njegovog sinoćnjeg telefonskog razgovora s Angelom Merkel i Francoisom Hollandeom - koji je navodno bio ‘konstruktivan’ - grčka je vlada obznanila kako prijedlozi europskih institucija neće biti prihvaćeni, jer su ‘ekstremistički’, te da čak ni ‘ne poštuju dosadašnje reformske prijedloge oko kojih se grčka vlada usuglasila s drugom stranom’.

- Svi moraju razumjeti da je grčki narod strašno patio zadnjih pet godina. Netko mora zaustaviti igre na njihov račun - citirao je ‘Guardian’ Tsiprasov razgovor sa suradnicima iz grčke vlade.

MMF je potvrdio da je  prihvatio grčki zahtjev o objedinjenoj isplati dugovanja do kraja lipnja, citirajući pravila institucije prema kojima se takva praksa može primijeniti na države koje imaju administrativne probleme isplatiti više iznosa u kratkom kalendarskom roku.

Predstavnici Troike nadaju se da će dogovor o novoj isplati biti uspostavljen do sredine lipnja, ali su iz Europske komisije prije nekoliko dana poručili kako pregovori teku usporeno te da nije došlo do značajnijeg napretka. Nakon što je grčka vlada otvoreno poručila da su im neprihvatljivi uvjeti za dobivanje novog kredita, šanse za dogovor kakvog nepopustljive europske institucije priželjkuju su postale drastično manje.

Dođe li do izlaska Grčke iz eurozone, to bi osim početnih negativnih ekonomskih posljedica za ovu zemlju, ali i Uniju u cjelini, moglo imati značajne političke reperkusije na Europu. Grexit bi, smatra ‘Guardianov’ urednik ekonomske rubrike Larry Elliot, mogao ohrabriti druge europske stranke što se protive štednji da još više inzistiraju na svome programu. Prvenstveno se to odnosi na španjolski Podemos, kojemu ankete predviđaju dobre rezultate na nacionalnim izborima krajem godine.

- Izlazak Grčke iz eurozone bio bi prvi korak unazad za višedesetljetnu europsku integraciju, te bi mogao utjecati na pregovore Velike Britanije po pitanju članstva u EU - navodi Elliot.

Drugi, pak, analitičari upozoravaju na mogućnost desne radikalizacije političke scene u Grčkoj, dođe li do njihovog izlaska iz eurozone.

1/1