Novosti

Politika

Samo su partizani bili hrvatska vojska 

Savez antifašista osudio je pokušaj ministra vanjskih poslova Gorana Grlića Radmana da u ime Hrvatske zatraži da se na spomenik kvislinzima na Bleiburškom polju vrati hrvatski grb s prvim bijelim poljem

Large bleiburs

Austrijske vlasti skinule su grb s prvim bijelim poljem (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske osudio je pokušaj ministra vanjskih i evropskih poslova, Gorana Grlića Radmana da za vrijeme službenog boravka u Austriji, u ime Hrvatske, traži da se na spomenik poginulim pripadnicima snaga NDH na Bleiburškom polju vrati hrvatski grb s prvim bijelim poljem.

Podsjetimo, jučer je Grlić Radman u Beču izjavio da "Hrvatska apelira na austrijsku izvršnu vlast da pomogne u nastojanjima za vraćanje hrvatskog povijesnog grba na spomen-kamen Počasnog bleiburškog voda na Bleiburgu".

"Iako znamo da je to pitanje savezne zemlje i lokalnih vlasti, svejedno sam apelirao na izvršnu vlast da pomogne u nastojanjima kako bi se taj grb vratio na način da se pojasni da je to povijesni grb i da ga ne treba dovoditi u vezu s režimom za vrijeme Drugog svjetskog rata", rekao je Grlić Radman nakon susreta s kolegom Alexanderom Schallenbergom.

"Austrijske su vlasti uklonile grb, poznat u toj varijanti i iz vremena ustaške strahovlade, zajedno sa sramotnim natpisom koji je komemorirao "hrvatsku vojsku". Ministru Grliću Radmanu i hrvatskoj vladi u čije ime on nastupa moralo bi biti dobro poznato da ustaše i domobrani nisu bili nikakva "hrvatska vojska" nego oružana sila kvislinške paradržavne tvorevine što je na području dijela Hrvatske i u BiH stvorena ne da bi se time zadovoljile vjekovne težnje hrvatskoga naroda, nego da bi se osigurali strateški interesi sila Osovine, odnosno naci-fašizma", navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik SABA RH Franjo Habulin.

Podsjetio je da su u Drugom svjetskom ratu hrvatska vojska bili su samo i jedino borci Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda pod vodstvom maršala Josipa Broza Tita.

"Dijeliti lekcije austrijskim vlastima, pozivajući se na heraldiku iz vremena Austro-Ugarskog carstva, ili na krov crkve sv. Marka u Zagrebu, uvreda je zdravom razumu. I kukasti križ, odnosno svastika može se naći na prastarim hramovima i spomenicima u Aziji, no taj je znak, baš kao i hrvatski grb s prvim bijelim poljem, definitivno kompromitiran u vrijeme naci-fašizma i nikome na pamet ne pada da ga danas rehabilitira. Najodlučnije odbacujemo i osuđujemo izjave ministra Grlića Radmana koje idu u smjeru etabliranja ‘ustaške verzije’ hrvatskog povijesnog grba u život suvremene Hrvatske. Teško je to ne doživjeti drugačije, nego kao nastavak sustavne politike uvođenja ‘na mala vrata’ ostavštine najmračnijeg poglavlja u hrvatskoj povijesti u život demokratske i europske Hrvatske", zaključuju u SABA RH.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više