Novosti

Politika

Grmojin Capitol Hill

Pitanje jesu li Grmoja i Petrov odgovorni za napade nakon Povorke ponosa jednako je pitanju je li Trumpovim govorom o ukradenim izborima skrivljen napad na Capitol Hillu, kaže splitska aktivistkinja Nikolina Banić

Large intrigator  ma%c5%a1enjka

Nikola Grmoja zove tajnicu Viktora Orbana (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Otkako su 2016. godine stupili na scenu kao navodna neideološka opcija čiji su ciljevi trebali biti reforma društva i borba protiv korupcije, mostovci su polako, ali sigurno izlazili iz ormara, da bi se danas pokazali kao istinska klerikalno-desna opcija. Ako je netko i sumnjao u njihove stvarne ideološke pozicije, koje su se od samog početka dale nazrijeti iz činjenice da su Nikola Grmoja i Božo Petrov bili u HRAST-u, minornoj radikalno desnoj stranci, novi spin u orbanovskoj maniri pokazao je njihovo pravo lice.

Prošlotjedna najava prijedloga antipedofilskog zakona kojim bi djeca navodno bila zaštićena i od "LGBT propagande", po uzoru na nedavno usvojen mađarski zakon, i to uoči održavanja Zagreb Pridea, do kraja je razotkrila Most kao radikalno desno-populističku opciju koja ne preza od huškanja na najranjivije dijelove društva kako bi ostvarila koji politički poen. "Podržavate li moju inicijativu da se što je moguće žurnije izglasa antipedofilski zakon kojim će se uvesti najstrože moguće kazne za pedofile, ali i zaštititi djecu od seksualnih sadržaja i LGBTQ propagande?" upitao je Grmoja i nastavio tijekom prošlog tjedna objašnjavati kako nije protiv LGBT populacije, uz neizostavno "ali". Podupro ga je kolega Petrov, a Grmojini izgovori kako je time otvorio temu rane seksualizacije djece, LGBT propagande i pedofilije u hrvatskom javnom prostoru doveli su do rasprave koja bi se u pristojnim društvima vodila na marginama opskurnih foruma na društvenim mrežama.

U takvoj uzavreloj atmosferi, nakon subotnje zagrebačke Povorke ponosa došlo je do nekoliko napada na sudionike ove manifestacije, što nije bio slučaj već deset godina, a organizatori su prozvali Grmoju i Petrova da su "udarcima, poniženjima i paležu", s kojima su se suočili sudionici povorke, doprinijeli širenjem netrpeljivosti, homofobije te poticanjem na podjele i mržnju. Grmoja je potom izjavio kako će tužiti Zagreb Pride te objavio da je dobio prijetnje koje su upućene i njegovoj djeci.

Za manje od dva tjedna u Splitu se također održava Povorka ponosa, a tamošnja organizatorica Nikolina Banić za Novosti kaže kako ne dvoji da takve huškačke izjave doprinose "povećanju netrpeljivosti prema LGBTIQ+ osobama i zajednici".

- Nekim ljudima je to dovoljno da ih se gurne preko ruba, da se osokole i krenu napadati povorku. Pitanje jesu li Grmoja i Petrov odgovorni za napade nakon povorke je jednako pitanju je li Trumpovim govorom o ukradenim izborima skrivljen napad na Capitol Hillu - rekla nam je Banić, dodajući kako ove godine u Splitu očekuje pojačanu policijsku zaštitu.

- Pitam se zapravo je li Nikola Grmoja zbilja toliko neobrazovan da ne razlikuje pedofile i LGBTIQ+ osobe, pa čovjek je profesor sociologije i povijesti, ili je samo još jedan maliciozni desničarski populist koji se fura na mađarskog premijera Viktora Orbana i Željku Markić te ovakvim izjavama pokušava užicati simpatije najkonzervativnijeg dijela društva i probuditi najveće strahove svih roditelja, a to je da su im djeca ugrožena. Zna li Nikola Grmoja da ima i LGBTIQ+ djece koja će zbog onih kao što je on biti prisiljena odrastati u atmosferi straha i skrivati se misleći da s njima nešto nije u redu? Zna li Grmoja da se igra tuđim životima kada daje ovakve izjave, jer postoje djeca od 13, 14, 15 i više godina koja razmišljaju o samoubojstvu jer se ne mogu nositi sa spoznajom da su drugačija i strahom koji ta spoznaja nosi? Zna li Grmoja da prikazivanje LGBTIQ+ osoba na televiziji nije propaganda nego realan prikaz stvarnosti jer mi zbilja postojimo, koliko god to njega smetalo? Zna li Grmoja da prajdovi postoje upravo zbog ljudi kao što je on? Jer da ne postoji opresija, ne bi bilo ni naše reakcije - zaključila je Banić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više