Novosti

Kronika

Harmonikaška formula 1

Na četvrtom Festivalu ‘Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema’ održanom u Borovu, u organizaciji udruženja ‘Čuvari srpskog identiteta’, a pod generalnim pokroviteljstvom SNV-a, učestvovalo je 11 mladih harmonikaša iz Hrvatske, BiH i Srbije

Rw9055ytktwy8s4614ci3uj0qsh

Mladi i iskusni zajedno - na harmonici Danilo Jovanović, jedan od pobjednika

U Borovu je održan 4. Festival harmonike ‘Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema’, u organizaciji udruženja ‘Čuvari srpskog identiteta’ i pod generalnim pokroviteljstvom Srpskog narodnog vijeća. Festival koji je pratilo oko pet stotina posetilaca i ove godine je imao međunarodni karakter, a na njemu je učestvovalo 11 mladih harmonikaša iz Hrvatske, BiH i Srbije koji su se takmičili u pet kategorija; pioniri, mlađi juniori, juniori i seniori te seniori u klasičnoj muzici.

U kategoriji seniora narodne muzike najuspešniji je 14-godišnji Danilo Jovanović iz Deronja, kojem je ovo treća pobeda na festivalu u Borovu, a koji je dosad šest puta bio prvak Srbije i pet puta prva harmonika Vojvodine. Najbolji među pionirima je 11-godišnji Veljko Stajšić iz Stapara, u kategoriji mlađih juniora pobedio je 13-godišnji Ishar Krupić iz Sanskog Mosta, dok je u kategoriji juniora najuspešniji 15-godišnji Aleksandar Crvenković iz Sombora. U kategoriji klasične muzike nagrađen je Srđan Đurić iz Jamene kod Šida. Stručnim žirijem predsedavao je virtuoz na harmonici Ratislav Blagojević.

- U mlađim kategorijama smo imali čistu situaciju, ovi koji su pobedili bili su za korak bolji od ostalih. U seniorskoj konkurenciji smo imali dva takmičara koji su vrlo kvalitetni svaki na svoj način. Tu postoji i starosna razlika, ali i stilski i manirski se razlikuju u interpretaciji muzike, tako da je bilo teško odlučiti. Ovaj festival je iz godine u godinu sve bolji. Iskreno se nadam da će iduće godine biti još kvalitetniji - rekao je Blagojević.

- Prezadovoljan sam i brojem takmičara i odazivom publike. Zahvaljujem se svima koji su nas pomogli i podržali, a na prvom mestu Srpskom narodnom veću - rekao je Dragan Todić, predsednik udruženja Čuvari srpskog identiteta.

- Ovo je bilo izvrsno i treba učiniti sve da se festival razvija, da mu se priključe ljudi iz drugih delova Hrvatske i bivše Jugoslavije, da njegov karakter bude još snažniji. Harmonika se kao plemenit i moćan instrument treba čuti svugde gde ljudsko uho ima potrebu za tim - rekao je predsednik SNV-a Milorad Pupovac.

U revijalnom delu programa predstavili su se orkestar ‘Harmonika’ Osnovne škole ‘Aleksa Šantić’ iz Ugljevika u Republici Srpskoj i Vokalno-instrumentalni etno ansambl ‘Đurđevak’ iz Bobote, a gosti večeri bili su poznati izvođači narodne muzike Biljana Jevtić i Aleksandar Ilić. Program su vodili poznati televizijski voditelji Živorad Nikolić, voditelj popularne ‘Žikine šarenice’ na RTS-u, kojem se ove godine pridružila i Nataša Ilić-Jovanović sa Radio-televizije Vojvodine.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više