Novosti

Kronika

"Hej, Sloveni, zaustavite rat"

Rusija je napisala prvu rečenicu prvog poglavlja nove knjige o međunarodnom poretku, a ostale rečenice i poglavlja pisat će drugi – SAD, EU, Kina, kazao je Branimir Vidmarović na Privrednikoj tribini

Large sloveni tribina 1

Branimir Vidmarović, Božo Kovačević, Vlado Vurušić i moderator Saša Kosanović (foto Nenad Jovanović)

Agresijom na Ukrajinu, Rusija i njen predsjednik Vladimir Putin polučili su suprotne efekte od namjeravanih i srozali poziciju te države koja je građena 20 godina, složili su se učesnici tribine "Hej, Sloveni, zaustavite rat!" koja je 15. marta održana u prostorijama Privrednika u Zagrebu.

Stručnjak za međunarodne odnose Branimir Vidmarović podsjetio je na spor oko američkih obećanja iz 1989. da se NATO neće širiti na istok, što nije bilo potkrepljeno pisanim sporazumom.

- Tu je razlika između istoka i zapada; na istoku je bitna dana riječ, a na zapadu potpisi na sporazumu. Tada nije bilo potrebe za širenjem, pa je prošlo desetak godina do prijema prvih novih članica – Češke, Poljske i Mađarske, a onda još pet do ulaska više istočnoevropskih zemalja. Evropske zemlje su ulazile u eurointegracije ne zbog želje za prihvaćanjem vrijednosti Unije, nego zbog nacionalističkih razloga i nezadovoljstva komunizmom. Svijet je tada bio unipolaran i nije bilo nikoga da zaustavlja SAD u njihovim potezima. UN nije imao avijaciju ili divizije da bi ih Amerikanci shvaćali ozbiljno. Uz to, SAD je prilično loš u razumijevanju lokalnih odnosa, što je dovelo do debakla u Afganistanu - rekao je Vidmarović.

Govoreći o reakcijama zapadnih zemalja nakon početka rata, Vidmarović je ocijenio da su ispale bolji eksproprijatori od marksista, pri čemu će konfiskacije i nacionalizacije imovine biti s obje strane.

Ovo je smrt međunarodnog prava i slobodnog tržišta, rekao je i ukazao na razvijanje mržnje prema Rusima.

- Da Putin nije napao izgubio bi povjerenje više azijskih islamskih država u kojima se smatra da riječi moraju biti potkrijepljene djelom. U svakom slučaju, Rusija je napisala prvu rečenicu prvog poglavlja nove knjige o međunarodnom poretku, a ostale rečenice i poglavlja pisat će drugi – SAD, EU, Kina - zaključio je Vidmarović.

Učinci agresije na Ukrajinu suprotni su onom što je Putin postigao u dva mandata u kojima je stabilizirao Rusku Federaciju, a to što je svijet postao multipolaran, nije zasluga Rusije, nego Kine i grešaka SAD-a - rekao je bivši ambasador Hrvatske u Rusiji Božo Kovačević.

Naglasio je da su SAD devalvirale svoj ugled, pa su tako uzele devet od 11 milijardi deviznih rezervi Afganistana i dale ih žrtvama napada na njujorške blizance 11. 9. 2001. iako su počinioci bili saudijski građani, da bi onda upozoravali na humanitarnu katastrofu koju bi trebale rješavati UN.

- SAD je jedini dobitnik rata jer Evropa sve više ovisi o Americi. Jedan od efekata je i konsolidacija desničarskih snaga i partija u liberalnim državama EU - rekao je Kovačević.

Rekao je da se pitanje Ukrajine moglo riješiti diplomatski do 2013. godine kad je odluka tadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča da se privoli Rusiji, a ne EU, postala izgovor za nasilni prevrat koji su poticale zapadne zemlje. Druga prilika bili su sporazumi iz Minska koje Ukrajina nije htjela provoditi, prije svega oko uređenja države i statusa dviju istočnih oblasti Luganska i Donjecka, jer je SAD nagovarao Zelenskog da to ne učini - ukazao je Kovačević.

Novinar Jutarnjeg lista Vlado Vurušić, za kojeg je moderator Saša Kosanović rekao da je dobrim dijelom bio u pravu jer je na tribini tri mjeseca ranije jedini ukazivao da će biti rata, izrazio je žaljenje što se u 21. vijeku događa razoran rat dva bliska naroda i zemlje, pogotovo što se SSSR, za razliku od Jugoslavije, raspao mirno.

- Rat je uzdrmao temelje mira u Evropi, a ruski blitzkrieg nije uspio, jer Ukrajina nije pregažena u nekoliko dana niti je "denacificirana". Što se tiče sprečavanja ulaska u NATO, njemački kancelar Scholz i francuski predsjednik Macron nekoliko dana prije rata uvjeravali su Putina da Ukrajina nije na dnevnom redu ulaska u NATO - rekao je Vurušić.

Učesnici su se složili da je Putin uspio i u onom što nisu uspjela dva američka predsjednika, a to je zaustavljanje plinovoda Sjeverni tok 2, kao i da je Rusija izgubila utjecaj u UN-u.

Bilo je riječi o revitalizaciji fašističkih i kolaboratorskih jedinica u Ukrajini u Drugom svjetskom ratu, od jačanja Desnog sektora i dobrovoljačke jedinice Azov do slavljenja Stepana Bandere čije su jedinice izvršile genocid nad Židovima, ubijale Rome, Ruse, ukrajinske antifašiste, kao i Poljake u zapadnom dijelu zemlje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više