Novosti

Kronika

Hrvatski dom u Glini – revizionizam na mjestu genocida

Na najavu da će se večeras u Hrvatskom domu u Glini održati promocija opskurne publikacije autora poznatih po lažnim istraživanjima i negiranju genocida u NDH, reagirali su Srpsko narodno vijeće i Antifašistička lige RH-a

Large crkva

Temelji pravoslavne crkve u Glini, prije izgradnje Spomen-doma (snimljeno 1961. godine).

U organizaciji Hvidre i udruge "Zavjet" danas će se, 16. srpnja 2021., u gradskoj Knjižnici i čitaonici (Hrvatski dom) u Glini predstaviti knjiga pod nazivom "Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori – geostrateška točka velikosrpske politike i propagandi pokretač njezina širenja prema Zapadu", autora Stipe Pilića i Blanke Matković, o čemu su Novosti već pisale, a upozoravaju SNV i Antifašistička liga.

Spomenuti dvojac već je poznat javnosti kroz aktivnosti revizionističkog "Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac". To je udruga koja svojim djelovanjem „negira činjenicu da je Jasenovac 1941.-1945. bio logor smrti u kojem su ustaše masovno ubijali Rome, Židove i Srbe po genocidnim kriterijima i Hrvate po političkim kriterijima. Po njima Jasenovac je bio samo običan, sabirni, kažnjenički i radni logor u kojem se rijetka pojedinačna ubijanja broje tek na desetke ili stotine, a nikako na bezbrojne tisuće muškaraca, žena i djece nestalih u masovnim likvidacijama“ (Slavko Goldstein, "Jasenovac – tragika, mitomanija, istina").

Knjižnica i čitaonica u Glini tako će večeras promovirati opskurnu publikaciju autora od ranije poznatih po lažnim istraživanjima i po negiranju genocida u NDH. To bi se trebalo desiti na istom onom mjestu na kojem se nalazila pravoslavna crkva, mjestu masovne ustaške likvidacije Srba, civila (koja su počela u noći 29./30. srpnja 1941. i završena masovnim ubistvima u noći 4./5. kolovoza 1941.).

Pravoslavna crkva u Glini srušena je ubrzo nakon zločina, a na njenom je mjestu 1969. godine izgrađen Spomen-dom ispred koga je podignuta i spomen ploča. Nakon vojne operacije Oluja, umjetničko obilježje je demolirano, spomen-ploče uklonjene, a Spomen-dom odlukom lokalnih vlasti od 23. rujna 1995. preimenovan u - Hrvatski dom.

“Nedugo poslije Oluje bio sam u Glini, i zapanjen stajao pred natpisom Hrvatski dom, koji kao ime sugerira intimu obitelji i domoljublje naroda, a postavljeno je da natkrili zločin kojem po cinizmu nema ravna u civiliziranom svijetu. … Zar kroz to vrijeme nije baš nikome u lokalnoj vlasti, u županijskim nadleštvima, pa ni u hrvatskoj vladi, još nije sinulo kakve sve asocijacije takav cinizam priziva, neugodno kompromitantne za hrvatsko društvo i za nadležnu vlast? I kakve osjećaje budi kod lokalnih Srba, i Srba općenito, od kojih mnogi iz svojih obitelji imaju ponekog koji je skončao u glinskoj crkvi?” - Slavko Goldstein, 9. srpnja 2011.

Jasno je da je večerašnja tribina „javno poticanje na nasilje i mržnju“, kako to definira Kazneni zakon RH u svom članku 325., stavak 4 (…. kaznit će se tko javno odobrava, poriče ili znatno umanjuje kazneno djelo genocida, zločina agresije, zločina protiv čovječnosti ili ratnog zločina, usmjereno prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla ili boje kože, na način koji je prikladan potaknuti nasilje ili mržnju protiv takve skupine ili pripadnika te skupine.).

SNV i Antifašistička liga apeliraju na gradsku upravu Gline, ravnateljicu Knjižnice i čitaonice u Glini da spriječe večerašnje okupljanje revizionista.

"Smatramo da, ukoliko to ne urade, postaju saučesnici u kršenju zakona kojim se sankcionira vrijeđanje sjećanja i afirmiranje onih koji negiraju zločine. Cijeli slučaj ćemo proslijediti na postupanje i Državnom odvjetništvu RH-a (DORH), te sa ovim upoznati i Ministarstva kulture i pravosuđa. I ovom prilikom podsjećamo na inicijativu za vraćanje imena i obnovu spomen ploče žrtvama ispred Spomen-doma u Glini, koju smo pokrenuli 2011. godine, povodom 70-godišnjice tragičnih događaja. Uklanjanje spomen ploče i preimenovanje Spomen-doma znak je nepoštivanja stradanja nevinih civila. Tražimo da ove 2021. godine Gradsko vijeće Gline i Ministarstvo kulture usuglase stavove o vanjskom i unutarnjem uređenju Spomen doma i njegovom primjerenom namjenskom korištenju, da vrate ime Spomen doma i da ponovno postave spomen ploču žrtvama ustaških zločina iz 1941.", stoji u saopćenju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više