>

novosti logo

Društvo Društvo

Humano preseljenje na privatnu inicijativu

Vlasnik drvnog kombinata Brestovac zatražio je, a vlasti su provele uklanjanje spomenika i bista partizanima i žrtvama fašizma

Spomenik i biste posvećene palim partizanskim borcima bez najave su izmješteni iz Garešničkog Brestovca, a još se uvijek ne zna što će biti s posmrtnim ostacima.

U Moslavini, a i šire, nema osobe koja ne zna za drvni kombinat Brestovac. Postrojenje je to iz Garešničkog Brestovca čija su pilana i tvornica bili europski poznat proizvođač masivnog namještaja. Nekad je Brestovac imao oko 1200 radnika zaposlenih u preradi, izradi namještaja, sušari, upravi i ugostiteljskom dijelu. Za 900 stanovnika ovog malog mjesta bio je to siguran izvor zaposlenja i prosperiteta za generacije obitelji. No loša gospodarska klima u drvnoj industriji i loši poslovni potezi proveli su tvrtku kroz tri predstečajne nagodbe do samog stečaja. Danas je u jednom dijelu kombinata ponovno pokrenuta proizvodnja pod novim vlasnikom, sa znatno smanjenim brojem radnika i neizvjesnom sudbinom, dok se preostale zgrade nekadašnjeg drvnog diva prodaju za sitniš raznim poduzetnicima, pa čak i bivšim članovima uprave.

Nedavna kupnja jedne od zgrada u stečajnoj masi kombinata izazvala je raspravu između garešničkih lokalnih aktera. Sve je započelo prije tri-četiri mjeseca kad se kupac Brestovca obratio Gradu Garešnici sa zamolbom da se spomenik i biste palim partizanima brestovačkog kraja uklone s prostora ispred zgrade i postave na neko drugo mjesto. Radi se o simbolu sjećanja na pale žrtve i borce, njih dvadesetak, koji je podignut 1952. godine.

Stariji mještani pričaju da su na tom mjestu žrtve pokapane u nekoliko navrata. Osim partizana iz srpskih formacija ilovskog fronta, odnosno domaćih žrtava iz 1945. godine, bilo je stranaca i tadašnjih uglednika, među kojima i šef pilane bugarskog podrijetla Petar Petrovčanča i Ivo Bobinac, nekadašnji direktor drvnog kombinata, a poslije predsjednik Općine Garešnica. I oni su postali žrtve fašističkog terora.

Spomenik je podignuo Savez boraca ispred zgrade ‘Vila’ u parku kombinata. Po ovom pitanju aktivno se angažirala Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Garešnice, kad je gradski komunalni redar zamolio udrugu kao stranu koja je zadužena za zbrinjavanje spomenika vezanih uz antifašizam da po zamolbi kupca zgrade ukloni spomen-obilježje na drugo mjesto. O tome što se dalje događalo ispred UABA Garešnica priča Milan Ivančević.

- Po primitku dopisa kontaktirali smo Grad Garešnicu i konzervatorski odjel pri Ministarstvu kulture iz Bjelovara kako bismo dogovorili sastanak na koji bi bile pozvane sve relevantne strane. Pozvali smo se na Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara iz kojeg proizlazi da je briga za spomenike u nadležnosti lokalne samouprave, a ne naše udruge. Po poslanom dopisu očitovao se pročelnik Konzervatorskog odjela iz Bjelovara Milan Pezelj koji je potvrdio kako se ovdje radi o kulturnom dobru, ali ne i zaštićenom dobru. Pritom je predložio dva rješenja: ili da se biste pohrane u muzeje u Bjelovaru ili Kutini ili da se premjeste na drugo mjesto u Brestovcu. I tu je sve stalo - objašnjava Ivančević.

Nakon nekog vremena, bez prethodne obavijesti i upravo na dan održavanja skupštine udruge, grad je organizirao premještanje ovog ‘kulturnog dobra’ u Bjelovar i to ‘preko reversa’ – popisali su biste. Pozvana je i policija, proveden je očevid i sastavljen zapisnik. Nakon tog događaja sazvan je sastanak na kojem su se predstavnici Mjesnog odbora Garešnički Brestovac, koji inače već godinu dana djeluje izvan mandata, izjasnili kako mjesta za biste ‘kod kuće’ nema. Nezadovoljni situacijom, aktivisti udruge pokrenuli su peticiju za vraćanje bista u Brestovac, koja će biti predana Gradu Garešnici. Do sada je prikupljeno preko 200 potpisa. No Ivančević spominje još jednu spornu situaciju.

- Neizvjesna je sudbina posmrtnih ostataka kod kombinata. Laički tumačeno, prema Zakonu o grobljima, riječ je o spomen-groblju i svaka aktivnost suprotna propisima na tom području bila bi počinjenje kaznenog djela narušavanja mira pokojnika. No to je već nešto što nadilazi okvire djelovanja naše udruge i naše mogućnosti. Stoga smo potražili stručnu pravnu pomoć, ali i hitan stav Saveza antifašista po tom pitanju - govori Ivančević.

Zasad dislocirane iz Garešničkog Brestovca, biste boraca s imenima i prezimenima u dobrom su stanju. Samo je jedna značajnije oštećena, dok spomenik zahtijeva veću obnovu. Antifašistička udruga i oni koji ih podržavaju nadaju se da će peticija pripomoći da se biste vrate u Garešnički Brestovac na adekvatno mjesto, gdje će se čuvati za buduće generacije i rodbinu palih boraca, koja čak iz inozemstva pomno prati razvoj situacije. Slijedi potez Grada Garešnice.

1/1