Novosti

Kronika

Hvala za ikone

Uz pomoć dvojice prijatelja, zaposlenik Srpskog narodnog vijeća Predrag Pokrajac vratio je ikone pokradene 1995. godine

Vladika Dalmatinski Nikodim uručio je zahvalnice zaposleniku SNV-a Predragu Pokrajcu i dvojici njegovih prijatelja, Vinku Mihaljeviću iz Brela i Nikoli Urtiću iz Baške vode, jer su Crkvi vratili osam ikona, opljačkanih nakon Oluje iz hrama Sv. Nikolaja iz Biskupije kod Knina. Pokrajac naglašava da su njegovi prijatelji i on počašćeni zahvalnicama, ali i da su učinili nešto ljudsko što se samo po sebi podrazumijeva.

- Priča počinje pet-šest mjeseci unazad kad su Vinko i Nikola naišli na ikone u kući koju je Vinko kupio. Nikola ima restoran u Baškoj vodi, a Vinko je velik dio života živio u Njemačkoj. Nazvao me i rekao "ja ću ti predati ove ikone, a znam da će to doći u prave ruke" - priča Pokrajac koji je o svemu obavijestio vladiku Nikodima i poslao mu fotografije ikona.

- Već naredne noći sam iz svog stana u Zagrebu odvezao ikone u eparhijsko sjedište u Šibenik. Znao sam da je to blago neprocjenjive vrijednosti i nisam htio da ostanu kod mene ni časka. Nisam imao mira sve dok ih nisam predao - prisjeća se Pokrajac. Dodaje da su njegova žena Marija te djeca Danilo i Nastasja ponosni što su ikone vraćene. One su sada na restauraciji i vjeruje se da potječu iz 18. i 19. vijeka. Pokrajac poziva sve koji imaju saznanja o pokradenom blagu, da dođu u bilo koju crkvu da ga predaju. Naravno, to važi za sve ikone jer nisu bile pljačkane samo pravoslavne crkve.

- Vjerujem u ljude i nikad neću izgubiti nadu u ljudskost, naglašava i dodaje da to što su Nikola i Vinko hrvatske nacionalnosti, njih dvojicu nije spriječilo da pomognu u vraćanju otetog. U Eparhiji Dalmatinskoj nisu ulazili u detalje, osim što su istaknuli značenje ovog čina, nadajući se da će i ovaj slučaj biti poticaj da se nastavi s vraćanjem crkvenog blaga.

Možemo podsjetiti na još neke poznate slučajeve vraćanja ikona: bivši paroh zadarski Petar Jovanović je jednog jutra 2010. godine, pred crkvom našao ostavljene tri ikone, a za povrat još šest ikona koje su 1999. bile ukradene iz konzervatorske radionice u tom gradu, 13 godina kasnije pobrinula se policija. Paroh vinkovački Predrag Azap pričao je kako su na osnovu dojave jednog građanina nađena i vraćena zvona s tamošnje crkve koja su bila zakopana u šumi, a kovani krst bio mu je vraćen za rundu pića jer osoba kod koje je on završio, nije znala kako da ga se riješi.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više