>

novosti logo

Kronika Kronika

I ‘Prosvjeta’ organizirala proslave Međunarodnog dana žena

Zagrebačka proslava 8. marta u prostorijama SKD-a ‘Prosvjeta’ imala je i humanitarni karakter s obzirom da se prikupljala pomoć oboljelim članicama ovog društva

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana žena, upriličeno 8. marta u prostorijama ‘Prosvjete‘ u Zagrebu, osim prilike za predstavljanje sekcija pododbora i za druženje članstva imalo je humanitarnu notu – na prigodnoj tomboli skupljana su sredstva za pomoć članovima društva koji imaju zdravstvene probleme.

Manifestaciju je svojom svirkom započeo gitarist Martin Ladika, inače član pjevačke sekcije pododbora ‘Zborxop’, koji djeluje pod vodstvom Jovane Lukić. Predsjednica pododbora Aneta Vladimirov, predstavljajući ostale članice organizacijske ekipe – Jovanu Lukić, Milijanu Nožinić i Lanu Kovačević, naglasila je tradiciju i potrebu obilježavanja 8. marta, pogotovo u današnjim vremenima kad su ugrožena ljudska prava i prava manjina. Članica ‘Prosvjete’ Spasa Babić recitirala je Jesenjinovu ‘Pjesmu majci’, a održana je i lutrija čije je vrijedne dobitke donirao aktivist Ivan Zidarević.

Nastupili su članovi lani osnovane, ali izuzetno aktivne muške pjevačke grupe koja je do sada ostvarila preko 20 nastupa u zemlji i komšiluku, a nakon njih i pripadnici folklorne sekcije koja djeluje preko dvadeset godina, praktički od osnivanja pododbora. Uslijedio je nastup ‘Zborxopa’, koji je lani obilježio desetu godišnjicu djelovanja, a svako-malo dobiva ponude za nastupe. Nakon nekoliko tradicionalnih pjesama, članice ‘Zborxopa’ Karla i Dorotea otpjevale su autorsku pjesmu o majkama, da bi manifestaciju zaključio Ladika na čiju su svirku svi prisutni u dvorani otpjevali čuvenu ‘Bella Ciao’, prvo na talijanskom, a onda u prijevodu.

Druženje je nastavljeno u ‘Privrednikovom’ klubu, također u humanitarnom duhu, jer je prihod od kupnje pića išao u ‘Privrednikov’ fond za stipendiranje učenika i studenata. Kako je priredbi prisustvovao generalni sekretar ‘Prosvjete’ Slobodan Živković, zamolili smo ga za komentar mnoštva osmomartovskih priredbi održanih po pododborima.

- Pored programa koje naši pododbori realiziraju, a odnose se na čuvanje običaja i tradicije, jedan od najvažnijih datuma u kalendaru ‘Prosvjete’, pa tako i pododbora je obilježavanje Međunarodnog dana žena, između ostalog zbog očuvanja civilizacijskih dostignuća na globalnom nivou. Ono što želim da istaknem jeste da najveći dio našeg članstva - koje vodi pododbore, radi s djecom i najaktivnije su u provođenju programa ‘Prosvjete‘ - čine žene. Zato želimo da u svakodnevnom radu i odnosu prema programskim aktivnostima damo važnost ženama koje učestvuju u radu društva - rekao je Živković.

Karlovački pododbor SKD-a ‘Prosvjeta’ i ove je godine obilježio 8. mart. Lani slavlja nije bilo s obzirom da je tjedan dana prije preminula aktivistica i tajnica manjinskih vijeća, pododbora ‘Prosvjete’ i Udruženja antifašista Nada Radović.

Na proslavu se odazvalo gotovo stotinu članica i članova pododbora, kao i prijatelja iz Udruženja antifašista. Svim preminulima u proteklih godinu dana odana je počast minutom šutnje. Prisutne je pozdravio predsjednik pododbora ‘Prosvjete’ Milan Lapčić koji je svakoj gošći uručio crveni karanfil. Održan je i kraći kulturno-umjetnički program u kojem su žene recitirale poeziju i otpjevale nekoliko pjesama.

Uslijedila je zakuska, a potom i druženje koje je potrajalo do večernjih sati. Za dobro raspoloženje pobrinuo se harmonikaš Dragan Jelić iz Koranskog Brijega. Pjevalo se, plesalo i igrala su se tradicionalna kola, bez obzira na nacionalnu pripadnost plesača.

1/4